Család

Nevess a viccein és öleld át gyakran – apróságok, amiktől elolvad a gyereked

Lehet, hogy szülőként ostorozod magad sokszor, hogy nem tudsz mindent megadni a gyerekeidnek annak ellenére, hogy több állásod van, és fejetlen csirkeként rohangálsz körbe a mindennapokban, hogy mindenük meglegyen. Pedig az igazság az, hogy a gyerekeknek – a nagy kamaszoknak is – a legkisebb dolgok számítanak a leginkább.

Az olyan apróságok, amelyek azt mutatják a gyerekeknek, életkortól függetlenül, hogy mennyire törődsz velük, hogy értékesek számodra és szereted őket. Nem a kacsalábon forgó palotából és a legújabb telefontól érzik ezt, hanem azoktól a kis cselekedetektől, amelyekkel melengeted a szívüket.

1. Felkelsz velük reggel.

Amikor már olyan nagyok, hogy egyedül is elkészülnek, akkor simán aludhatnál még egy fél órát reggelente. De ha néha felkelsz akkor, amikor ők, örülni fognak az arcodnak.

2. Elkészíted a reggelit.

Azért egy 8-10 éves gyerek már képes megkenni magának egy zsemlét, vagy kiönteni a tálba a gabonapelyhet, de valamiért ha ugyanezt anya csinálja, akkor sokkal finomabb a reggeli.

3. Rákérdezel, hogy megmosták-e a fogukat.

Azt hinnéd, hogy ez idegesíti a gyerekeket, de ezek a kis ellenőrző kérdések a törődést mutatják feléjük, emlékeztetők, hogy mennyire szereted őket.

Nevess a viccein és öleld át gyakran - apróságok, amiktől elolvad a gyereked

4. Megnézed, hogyan takarították ki a szobájukat.

Nyilván utálják, hogy takarítani kell és morognak miatta, de látni az arcukon, hogy mennyire büszkék magukra, amikor rendet vágnak a káoszban, és rájönnek, hogy le tudnak ülni a fotelbe, amit eddig egy nagy ruhahalom borított.

5. Megfésülöd a hajukat.

Egyértelmű, hogy ez inkább a nagy lányokra vonatkozik, akik már rég egyedül fésülködnek, de csak anya tudja, hogyan kell jól kifésülni azt a szép, hosszú hajat.

6. Leállítod a nassolást.

A végtelenbe és tovább tudnának csupa szemét kaját és édességet magukba tömni, de tudat alatt hálásak, hogy törődsz az egészségükkel és leállítod őket.

7. Ellenőrzöd az időjárást.

Ha tehetnék, folyton egy szál pólóban mászkálnának, de értékelik, ha reggel megnézed, milyen idő van, és segítesz, hány réteg ruhát kapjanak magukra indulás előtt.

8. Megöleled őket.

Még akkor is, amikor azt mutatják, hogy a hátuk közepére kívánnak téged az öleléseddel együtt, szükségük van rá. Ha egy kézzel, fél kézzel, kisujjal, akárhogy is férsz hozzájuk, öleld meg őket.

Ezek az apróságok jelentik a legtöbbet gyerekeknek

9. Ha játszol velük a kütyüiken.

Vagy csak nézed, ahogy játszanak. Ezt sosem fogom megérteni, hogy miért örülnek neki annyira, ha odaülök a kanapéra melléjük, és nézem, ahogy játszanak a videojátékokkal.

10. Ha választhatnak valamit a boltban.

A gyerekek általában tisztában vannak vele, hogy anya nem vásárol össze mindent, amit csak kívánnak, épp ezért örülnek neki, ha egy dolgot választhatnak ésszerű határok között vásárláskor.

11. Emlékszel a számukra fontos iskolai eseményekre.

Az olyan apróságokra, hogy tegnap mennyire várta a mai rajzórát, és este megkérdezed, hogy milyen volt, mit szólt a tanár a rajzához. Boldogok, ha odafigyelsz az otthonon kívüli életükre is.

12. Nem törlöd le a nyálas puszijukat.

A kicsiknél fordul elő, hogy beterítenek bő nyállal, amikor puszit adnak, de ne töröld le, legyél rá inkább büszke.

13. Hülyéskedsz velük.

Ez a kedvencük. Imádják, ha lehet bolondozva táncolni, sétálni, beszélgetni, énekelni, ugrálni, bármit csinálni.

Ezek az apróságok jelentik a legtöbbet gyerekeknek

14. Kiakasztod a rajzaikat a falra.

Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek is imádják, ha elismerik a tehetségüket, még akkor is, ha az csak annyiból áll, hogy meg tudnak rajzolni egy fej nélküli elefántot háttal.

15. Saját, külön bejáratú evőeszközük lehet.

Különlegesnek érzik magukat tőle, hogy az övék a “szép kanál”.

16. Felolvasol nekik.

Az esti mese nemcsak a kicsiknek való, összebújva olvasni még 10 évesen is szívet melengető élmény.

 

17. Folytatod a rituálékat.

Amikor már nagyobbak, akkor is értékelik azt a speciális jóéjt-puszit vagy ölelést reggel, ettől is vagy számukra olyan megingathatatlan ember, akire mindig számíthatnak.

18. Megcsináltatod velük a házimunkát.

Nyilván nem a nagytakarítást, csak ami úgy általában az ő feladatuk. Büszkék rá, hogy teljesítik a kötelességüket, mielőtt leülnének butulni a tévé vagy a számítógép elé.

19. Megméred a lázukat még akkor is, ha egyértelműen színlelnek.

Végigcsinálod az egész ceremóniát, lázmérőstül, homlokpuszistul, és máris rájönnek, hogy jobban vannak.

20. Ellenőrzöd a biztonsági övet.

Elég nagyok már tizenévesen, hogy maguknak kössék be, de a törődést érzik belőle, ha ennek ellenére is ellenőrzöd, hogy jól sikerült-e a mutatvány.

21. Az ajtóban várod őket.

Az én gyerekeim utálnak valamiért egyedül bejönni az ajtón, azt szeretik, ha már a nyitott ajtóban várom őket egy puszival.

22. Elviszed őket a játszótérre.

Egy váratlan játszóterezés olyan a gyerekeknek, mintha megnyerték volna a lottót.

23. Bocsánatot kérsz tőlük.

Az egyik legfontosabb, amit tehetsz, hogy jól érezzék magukat, ha beismered, amikor hibázol.

24. Hagyod, hogy összekoszolják magukat.

El kell engedni az aggódást a koszos ruhák miatt, majd a mosógép elintézi.

Ezek az apróságok jelentik a legtöbbet gyerekeknek

25. Felkapcsolod a kislámpát.

Szinte minden gyereknek problémája van a sötétséggel. Az egyik azt szereti, ha nyitva hagyod éjszakára az ajtaját, a másiknak éjjeli lámpára van szüksége, a harmadiknál pedig egész évben karácsonyi világítás kell a szobájában. Ha ezt tiszteletben tartod, hálásak érte.

26. Mesélsz a gyerekkorodról.

Meglepő, mennyire szeretik meghallgatni a szülők gyerekkori történeteit, még akkor is, ha igazából semmi izgalmas nincs számodra abban, hogy mondjuk mennyire szeretted a madártejet kislány korodban.

27. Biciklizel velük.

Lendülj mozgásba a gyerekeiddel, ne csak kívülről, a kispadról figyeld őket, ahogy rohangálnak, bicikliznek vagy rollereznek.

28. Megosztod az utolsó szelet bacont.

Legalábbis a mi házunk táján a sült bacon vasárnap reggel komoly konfliktusforrás, és ha az utolsó szeletet hajlandó vagyok odaadni nekik, akkor rendkívül hálásak érte.

29. Öltözködőset játszol.

A lányoknál egyértelműen nyerő, ha belemész a királylánynak öltözős játékba, az egekig emelkedhet tőle a menőségi faktorod.

Ezek az apróságok jelentik a legtöbbet gyerekeknek

30. Meghallgatod őket.

Mindegyik, bármelyik életkorban. A kis és nagy problémákat, sztorikat, jelentéktelennek tűnő eseményeket, akármit, amit el akarnak mesélni, csak hallgasd meg őket.

31. Érdeklődsz minden iránt, amit szeretnek.

Igazából ez az a pont, ami akár át is alakíthatja a gyerekeiddel a kapcsolatodat.

32. Kikészíted a pizsamájukat az ágyukra.

Megtalálják persze maguktól is, de sokkal jobb érzés belebújni, ha anya összehajtogatva odakészíti nekik.

33. Mondod nekik, hogy szereted őket.

Nem elég, hogy “úgyis tudják”, fontos számukra, hogy hallják is tőled, mennyire szereted őket, akárhány évesek is legyenek.

34. Nem kényszeríted arra, hogy felvegyék azt a ronda pulcsit, amit a nagyitól kaptak.

Hagyod, hogy elsüllyesszék a szekrény legmélyére, ahova való, és nem törődsz vele, hogy megsértődik esetleg a nagyi, mert fontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a ruháikban.

35. Kivárod a 45 perces sort, hogy lecsúszhassanak a vízi csúszdán.

45 percen keresztül fognak mosolyogni rád, mert alig hiszik el, hogy hajlandó vagy a kedvükért ilyen sokáig sorban állni.

Ezek az apróságok jelentik a legtöbbet gyerekeknek

36. Engeded, hogy szósz nélkül egyék a tésztát.

Mert a szószban a darált hús olyan, mintha kukacok lennének benne, legalábbis a középső lányom szerint, ezért végtelenül boldog, ha üres tésztát ehet ilyenkor ebédre. A gyerekeknek mindig van valami lövésük bizonyos ételekkel kapcsolatban, örömöt szerezhetsz nekik, ha néha engedsz az elveidből.

37. Hagyod, hogy elázzanak.

Egy ötperces elázástól, főleg ha utána átöltöznek száraz ruhába otthon, nem lesznek betegek.

38. Felajánlod a pólódat zsebkendőként.

Néha a legtöbb, amit tehetsz értük, hogy nem állsz fel, hogy zsepit keresgélj, hanem átölelve hagyod, hogy zokogjon és beléd törölje az orrát.

39. Kedves vagy a barátaikkal.

Nem biztos, hogy kamaszkorban olyan barátokat hoz haza, akiket jó szemmel nézel, de boldoggá teszed, ha ennek ellenére is kedves vagy velük, és még teával is megkínálod őket.

40. Nevetsz a vicceiken, még ha nem is viccesek.

És néha nevetés közben jössz rá, hogy igazából rendkívül mókás gyerekeid vannak.

Minden családban megvannak azok az apróságok, amikkel a gyerekeket boldoggá lehet tenni és amik nincsenek ezen a listán. A lényeg a törődés, figyelem és szeretet kimutatása, az szinte mindegy, hogy ez milyen formát ölt. Nem kell minden percben a gyerekek rendelkezésére állni és feláldozni magad az anyaság szent oltárán, beleszakadva a mindennapokba, csak hogy ők jól érezzék magukat, sokkal inkább a kis dolgokra érdemes koncentrálni, amiktől a család minden tagjának átmelegedik a szíve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top