Család

Most érdemes katára váltani

December 31-ig mindenképpen érdemes átgondolnotok, hogyan adóznátok 2017-ben. Kisadózóknak szakemberek mindenképpen a katát javasolják, melynek éves felső határát idén emelték 12 millió forintra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatás szerint a kata adónemre év közben is válthattok, ebben az esetben ugyanakkor záróbevallást kell készíteni a nem katás időszakról. A kisadók jellemzően havi 50 ezer forinttal járulnak hozzá bevételeik után a költségvetéshez. Az összeg kiváltja a vállalkozás és a vállalkozó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és szociális hozzájárulási adóját, de még a szakképzési hozzájárulást is.

A kata feltétele, hogy a vállalkozó éves jövedelme nem haladja meg a 12 millió forintot. Amennyiben magasabb ennél az összegnél, úgy a 12 millió fölötti részre 40 százalékos adót kell megfizetni. A nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékalap a jelenlegi 81.300 forintról 2017-ben 90 ezer forintra, 2018-ban pedig 93.500 forintra emelkedik a kisadózók számára. Ezt az összeget kell figyelembe venni például a nyugdíj és a táppénz összegének megállapításánál.

Ha úgy döntenétek, éltek a kedvező adózási lehetőséggel, akkor december 31-ig mindenképpen nyújtsátok be a kérelmet. Minden lényeges információt elolvashattok a NAV oldalán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top