Család

Elképesztő, mire emlékeznek a babák

Egészen megdöbbentő eredményre jutottak a dél-koreai tudósok. Bizonyították, hogy a babák sokkal de sokkal többre emlékeznek, mint amit korábban feltételeztek róluk. Emlékeznek azokra az idegen szavakra, amiket életük első hónapjaiban hallottak.

A dél-koreai tudósok szerint azok a hollandul beszélő felnőttek, akiket kisgyerekkorukban az ázsiai országból fogadtak örökbe, meglepően jó kiejtéssel tanulták újra születési nyelvüket. Ez az első olyan kutatási eredmény, amely bizonyította, az örökbe fogadott gyerekek jóval egyszerűbben sajátítják el azt a nyelvet, amit a születésük utáni hónapokban már hallottak, még ha úgy gondolják is, hogy abból semmire sem emlékeznek.

A kutatás során Dél-Koreából örökbe fogadott, 30 év körüli, hollandul beszélő felnőtteket kértek arra, hogy rövid nyelvtanulás után koreai mássalhangzókat ejtsenek ki. Tudni kell, ezek közül több teljesen eltér a holland nyelvben használt mássalhangzóktól. A kutatás másik csoportja gyermekkorában egyáltalán nem találkozott a koreai nyelvvel. A két csoport teljesítményét anyanyelvi koreaiak értékelték.

A tanfolyam előtt a két csoport azonos módon teljesített, azt követően ugyanakkor az örökbefogadott felnőttek kiejtése várakozáson felül jobb volt a másik csoporténál. Érdekesség, hogy nem találtak különbséget azok között, akiket hat hónapos koruk előtt, illetve akiket 17 hónapos koruk után fogadtak örökbe, vagyis nem számított, tudtak-e már beszélni valamennyire, amikor új nyelvi környezetbe kerültek.

A tudósok szerint eredményeik a szülőknek szóló üzenetet is hordoznak. “Ne felejtsük el, hogy a nyelvtanulás az élet igen korai szakaszában kezdődik, az alapok az élet első hónapjaiban keletkeznek, ahogy kutatásunk is mutatja. Beszéljenek annyit a babákhoz, amennyit csak lehet, mert ők magukba szívják és elraktározzák, amit hallanak.”

A szenzációs tanulmány a Royal Society Open Science című tudományos lapban jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top