Család

Imádják tanítványai a 11 éves jógaoktatót

Az, hogy valaki jógaoktató-képzésre jár, ma már nem számít különösebben ritka dolognak. Az viszont, hogy valaki 11 évesen végezzen el egy 200 órás kurzust, s aztán oktatni kezdjen, minimum meghökkentő.

Tabay Atkins olyan, mint a legtöbb hatodikos fiú. Szeret legózni, és mozgékony, virgonc gyerek. Kedvenc tantárgya az angol. Van azonban valami, amit nem sok kortársa mondhat el magáról: Tabay imád jógázni, és 11 évesen már képzett jógaoktató.

A kaliforniai San Clemente-ben élő fiú 6 éves volt, amikor megismerkedett a jógával. Nehéz időket élt akkor a család, Tabay anyukája, Sahel Anvarinejad ugyanis nyirokrákkal küzdött. A nő azért kezdett jógázni, hogy megkönnyítse magának a betegségből való felépülést.

“Mondhatni véletlenül találkoztam a jógával, miután befejeződött a kemoterápiám. És Tabay velem tartott ezen az úton. Ott volt az órákon, és látta, hogyan változtat meg engem a gyakorlás. Könnyebbnek éreztem magam. Úgy éreztem, le tudom tenni azt a hatalmas terhet, amit a rák jelentett” – mesélte a 37 éves asszony az ABC Newsnak.

Tavaly nyár elején aztán, mikor Tabay befejezte az ötödik osztályt, választhatott két jutalom közül: az egyik egy európai vakáció volt, a másik egy 200 órás jógaoktatói tanfolyam.

És ő gondolkodás nélkül az utóbbi mellett döntött – idézi fel az immár gyógyultnak minősített édesanya, aki azóta egy saját jógastúdiót nyitott.

“Azt mondta: Anya, én is ezt szeretném csinálni. Szeretnék embereket tanítani, hogy másoknak is segíthessen a jóga úgy, ahogy neked is segített.”

Így történt, hogy Tabay lett a legfiatalabb oktató, aki valaha elvégezte a Meyerson-féle 200 órás oktatóképzést, és most heti három alkalommal tart órákat édesanyja jógastúdiójában. Az óráin sokszor részt vesz anyukája és NFL-játékos édesapja, Larry Atkins is.

“Mielőtt jógázni kezdett velem, elég kötött volt az izomzata a focitól. De amióta együtt jógázunk, sokkal hajlékonyabb és kiegyensúlyozottabb” – mondja édesapjáról a 11 éves jógi.

Tabay óráin egyébként nincs szabott óradíj. Adományt szoktak adni a résztvevők, amit a család rákos gyerekek támogatására fordít.

Tabay tartott már jógaórát külföldön is, és az osztálytársaival együtt is szokta gyakorolni az ászanákat.

“Voltak páran a srácok között, akik először nem akarták kipróbálni, mert azt hitték, hogy a jóga lányoknak való. De ez nem így van, a jógát igazából férfiak találták ki férfiaknak” – mondja a fiú, aki azt tervezi, hogy ha nagyobb lesz, továbbfejleszti jógatudását.

“Szeretnék annyi stúdiót nyitni, amennyit csak tudok, hogy minél több ember megismerkedhessen a jógával. Mert a jóga nagyon sokféleképpen tud segíteni. Szeretném megtanítani mindenkinek, akinek csak lehet.”

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top