Család

Ha tartós párkapcsolatot akarsz, legyél kicsit pozitívabb

Egy friss kutatás szerint nagyon is apró dolgokon múlik egy párkapcsolat tartóssága: olyasmiken például, hogy hogyan reagálunk, ha nekünk pocsék napunk volt, párunk mégis valami vidámkodó megjegyzést tesz.

Képzeljük el, hogy egy elképesztően pocsék munkanap után végre hazaérünk, és kifacsartan lehuppanunk a kanapéra. Nincsen más vágyunk, mint eltűnni egy hatalmas pokrócban, és nézni a kedvenc sorozatunkat a csendes világutálatba burkolózva. És akkor megjelenik a másik, az, akit normálisan egyébként szeretünk, és valamiért tisztára fel van dobva, széles mosollyal megáll az ablak előtt és azt mondja: “Mennyire szép idő van ma!”

Ha tartós párkapcsolatot akarsz, legyél kicsit pozitívabb

John Gottmann pszichológus szerint kulcsfontosságú, hogyan reagálunk az ilyen helyzetekben, ugyanis épp az ilyen apróságokon múlhat egy párkapcsolat sikere. A legjobb, ha pozitív, megerősítő választ adunk, de még az is elfér néha, ha egyszerűen hallgatunk, és nem mondunk semmit, viszont a negatív felcsattanások hosszú távon nagyon rombolóak lehetnek a kapcsolatra nézve.

Gottmann kutatása szerint ha sikerül pozitívra fordítani az ilyen helyzeteket, akkor a pár sikeresen mélyíti el a kötődést az élet kapcsolaton kívüli akadályai ellenére is, olyannyira, hogy Gottmann felmérése szerint a tartós házasságban élők az esetek 86%-ában képesek voltak pozitívan reagálni az ilyen érzelmi megnyilvánulásokra, míg az elváltak esetében ez az arány csupán 33% volt.

 

PsychologyToday

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top