Az Enoteca Maria egyszerű logikai következtetésekkel alakította ki a tökéletes éttermi koncepciót: ki főz a lejobban? A nagyi! Hogy lesz egy étterem a lehető legjobb? Ha teletömjük nagyikkal! A New York-i étterem ezért kizárólag nagymamákat alkalmaz, a világ minden tájáról.
Az ötlet az olasz Jody Scaravella fejéből pattant ki, aki egy kicsit terápiának is használta éttermét, mikor édesanyja és testvére eltávozott. A kiindulási pont az olasz nonnák (nagymama) szinte mitikus karaktere volt, de Jody a világ minden tájáról összecsődítette a nagyikat, szóval már örmény, japán, orosz és columbiai asszonyok is dolgoznak konyháján – összesen 30-40 különféle országból érkező nagymama segíti munkáját.
De Jody szerint éttermének valódi különlegessége nem is a házias konyha, hanem az atmoszféra, amit a nagymamák jelenléte teremt: “Ha végigsétálsz az asztalok között, hallhatod, hogy mindenki az anyukájáról és nagymamájáról beszélget. A hely felidézi a gyerekkori emlékeket” – magyarázza a tulajdonos.
Az étterem egyébként főzőkurzusokat is tart, ahol a fiatal lányok megtanulhatják a különféle konyhák igazi nagyititkait.