Család

A levegőre sem engedték ki a gyerekeket a gyermekotthonban

Az ombudsmani ellenőrzés feltárta, hogy több gyermekotthonban is megsértették a lakók személyes szabadságát.

Az ombudsman úgynevezett OPCAT-vizsgálat keretében, előre be nem jelentett látogatások során ellenőrzi azokat a bentlakásos intézményeket, ahol korlátozhatják az érintettek személyi szabadságát. Ilyenek például a börtönök, az idősotthonok, a gyermekotthonok vagy a javítóintézetek – írja a Magyar Nemzet

A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság Zita Speciális Gyermekotthonában az ellenőrzés során kiderült, hogy jogsértően korlátozták a bentlakók személyes szabadságát, például a beköltözés után egy hónapig nem mehettek ki az intézmény területéről. A fóti gyermekotthonban előfordult, hogy a gyerekek a szabadba sem mehettek ki, és telefonálni sem engedték őket.

A fővárosi Cseppkő utcai gyermekotthonban, illetve a kaposvári otthonban is felmerült, hogy a lakók között vannak olyanok, akik gyermekprostitúció áldozatává váltak.

A lap kiderítette, hogy bár tervben volt, még a mai napig sem született meg a törvénymódosítás, mely megakadályozná a gyerekek személyi szabadságának indokolatlanul hosszú ideig történő korlátozását.

Történt ugyanakkor előrelépés is, így például idén januártól már a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekeket is nevelőszülőnél kell elhelyezni, nem gyermekotthonban. Fóton és a Cseppkő utcai gyermekotthonban a pszichológus- és az egyéb szakemberhiány ügyében is intézkedtek. Emellett ugyanezeken a helyszíneken a hozzátartozókkal való kapcsolattartást is gördülékenyebbé tették, és panaszládát is kihelyeztek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top