Jön a gyerek – segítség, mindenből nagyobb kell!

TóCsa | 2017. Március 27.
Nagyobb lakás, nagyobb kocsi, rengeteg cucc… Hogyan csinálnak helyet a szülők, amikor érkezik a baba? A szülés előtt kell költözni, vagy érdemes megvárni, amíg a gyerek pár hónapos lesz? És mi van, ha nem tudunk költözni, és hosszabb távon maradnunk kell a nem túl nagy lakásban? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ a kisfiam érkezése előtt.

Feleségemmel igazán ambiciózusan álltunk hozzá a babaprojekt lakásvásárlás és költözés nevű részéhez. Miután decemberben az ünnepek miatt a teljes ingatlanpiac tetszhalott állapotba került, naivan azt hittük, hogy ha január vége felé nekifogunk a mostani lakásunk eladásának és az új megkeresésének, akkor március végére vagy április elejére már egy új és nagyobb kecóban feszítve várhatjuk fiunk májusi érkezését. Senkit nem untatnék azzal – hosszú és bonyolult –, hogy a tervünk miért fulladt látványos kudarcba, a lényeg, hogy néhány hete szembesültünk vele: bizony itt nem lesz költözés, és a fiunk májusban a régi jó 53 m2-es lakásunkban kezdi meg földi pályafutását.

Márpedig ez a tény egészen új problémákkal szembesített minket: Hogyan fogunk elférni egy ilyen kis lakásban hármasban, ha a két szobát az elmúlt hat évben sikerült annyira belaknunk, hogy ha valakitől egy bekeretezett képet kapunk ajándékba, már annak elhelyezése is problémát okoz. Persze, tudom, igazi “first world problem” a miénk, hiszen rengeteg család van, akik ennél jóval kisebb helyen kénytelenek elférni, és nem hárman vannak, hanem négyen-öten, netán még ennél is többen, de ettől még mi ezt nagyon is olyan problémának éreztük, amit meg kell valahogy oldanunk. A hasonló gondokon korábban átesett barátainktól rengeteg tanácsot kaptunk, amit most megosztanék mindenkivel, hogy ne csak nekünk legyen jó.

Költözés a babával

Amikor a barátaink körében híre ment annak, hogy mégsem költözünk, mindenki egyből azzal nyugtatott bennünket, hogy jól van ez így, egyébként sincs semmi szükség a sietős költözésre, hiszen egy újszülött helyigénye az első fél-egy évben nagyon csekély, és bőven ráérünk mindezt azelőtt elintézni, hogy totyogni kezdene. Aztán jöttek a további érvek, amik amellett szóltak, hogy igazából jól jártunk azzal, hogy így alakult:

Mikor költözzünk?

Persze az most mellékes, hogy ha már túl lennénk a költözési hacacárén, akkor nem kellene egy kisbabával megspékelve végigcsinálnunk majd ezt a gyerek nélkül is igen fárasztó folyamatot. A helyzet adott, lássuk meg benne a pozitívumokat, de azt nem árt tudni, hogy akkor mégis mikor költözzünk, hogy az nekünk és a babának is ideális legyen? Természetesen erre is van mindenkinek egy találó válasza:

A baba köré formált lakás

Újszülöttként minden baba főnök a háznál: lessük minden szusszanását, sírását és kiáltását, és a teljes életmódunkat az ő igényei köré építjük. Nekünk most egy kis lakást kell köré építenünk, ezért arra kértem kis lakásban gyereket nevelő ismerőseimet, mondjanak néhány praktikus tippet arra, hogyan férjünk el hárman ott, amit időnként már ketten is kissé szűkösnek érzünk:

Exit mobile version