Otthon

10 dolog, amire figyelj, ha költözöl!

Egy költözésért legalább annyira rajong az ember, mint amikor fogorvoshoz kell mennie. Rengeteg macerával és idegeskedéssel jár, plusz ilyenkor szembesülünk azzal, hogy igazából mennyi kacatot felhalmoztunk az évek során. Hogy ne merülj el a totális káoszban, adunk pár tippet, hogyan éld túl könnyedén a költözést.

Egy hónappal ezelőtt én is belevágtam a nagy költözés projektbe. Igaz, azóta sem tértem teljesen magamhoz, hiszen kerek egy hétig dobozoltam, de a jól megtervezett költözésem vége totális és átláthatatlan káoszba fulladt. Hogy ti ne essetek az én hibámba, összegyűjtöttem pár tippet, amire érdemes figyelni költözéskor.

1. Dobozolás

Igen, szuper dolog, amikor bepakolod a cókmókod a dobozba, szépen ráírod, hogy melyik helyiségbe kell majd letenni az új lakásban, és pikk-pakk meg is van oldva az ügy. Na persze! Egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora méretű dobozokat használsz. Ha túl nagy, akkor azt tele fogod pakolni, így nem fogod elbírni, ha túl pici, akkor pedig rengeteg konyha vagy fürdő feliratú doboz lesz, ráadásul piszok sok helyet foglalnak el. Inkább próbáld megtalálni az arany középutat közepes méretű dobozokkal, bőröndökkel! Hidd el, könnyebb lesz!

10 dolog, amire figyelj, ha költözöl!

2. Törékeny csetreszek

Ha nem szeretnéd, hogy a nagyi teás- vagy kávéskészlete darabokban érkezzen meg az új lakásba, akkor – igaz, időigényes – érdemes egyenként becsomagolni a féltett darabokat. Ha lehet, a törékeny csészéket, poharakat, tányérokat ne papír-, inkább műanyag dobozokban szállítsd!

3. Ha már szállítás

Nem vagyok híve a költöztetőcégeknek, ezért nem hívtam, de most, a költözés után ezt másképp gondolom. Az oké, hogy segítenek a barátok és a családtagok, de mérlegelni kell, hogy érdemes-e három-négy autót futtatni, és több körben átköltözni, amikor egy költöztetőcég pár körrel megoldja a problémát, és még aznap el is kezdheted a kicsomagolást.

10 dolog, amire figyelj, ha költözöl!

4. Kicsomagolás

Először a legfontosabb cuccokat csomagold ki, amelyekre égető szükséged lesz, mint a tisztítószerek, poharak, ruhák. A lakásdekoráció ráér, haladj sorban, ne kapj bele mindegyik dobozba, mert nem fogod átlátni a dolgaidat.

10 dolog, amire figyelj, ha költözöl!

5. Takarítás

Az új lakásban, albérletben először kezdj egy kiadós fürdő-, mosdó- és konyhatakarítással, mosd át a ruhásszekrények polcait, majd úgy kezdj el bepakolni. Kérd meg a barátnőidet, hogy segítsenek, ha többen vagytok, gyorsabban megy majd a munka.

6. Ha van kerted

Ha az új helyen van kis kerted, akkor annak rendbetételét tedd a listád végére. Ha vannak növényeid, öntözd meg őket, rakd ki a teraszra, kertbe vagy az erkélyre, pár napot kibírnak, míg nem kerülnek a végleges helyükre.

7. Varázsold otthonossá

Az új otthon akkor válik igazán otthonossá, amikor elkezded kipakolni a saját kis dekorációid, fényképeid. Sokat fog emelni a lakáson, és te is egyre jobban fogod magad érezni az új helyen.

8. Internet, tévé

Figyelj arra, ha költözöl, időben jelentsd be a szolgáltatóknál a költözési szándékod. Ha ezt nem teszed meg, előfordulhat, hogy hetekig nem lesz sem tévéd, sem interneted, és ez roppant kellemetlen tud lenni.

10 dolog, amire figyelj, ha költözöl!

9. Selejtezz!

Nem kell minden apró-cseprő dolgot átcipelni az új lakásodba. Próbálj meg selejtezni. Nem hiszem, hogy az ezeréves, már-már besárgult papírokra, divatjamúlt ruhákra, viharvert táskákra szükséged lenne! Gondolj arra, mennyi helyed lesz majd az új lakásban, ha kidobod a már nem használt dolgaidat.

10. És talán ami a legfontosabb: ne akarj mindent egyszerre

Beleestem abba a hibába, hogy mindent egyszerre akartam megcsinálni. Két nap alatt teljesen kimerültem, mindenbe belekaptam, nem tudtam, hol áll a fejem. Semmi értelme nem volt. Inkább gondold végig, állíts fel egy fontossági sorrendet, és úgy haladj előre. A kapkodás értelmetlen és nem spórolsz vele időt, sőt!

Olvass még költözés témában, itt az NlCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top