Család

Miért akar egyre több huszonéves férfi háztartásbeli feleséget?

Egy amerikai kutatás szerint a mai huszonéves férfiak sokkal jobban vágynak a régimódi családmodellre és arra, hogy háztartásbeli feleségük legyen, mint a 20 évvel ezelőtti fiatalok. És a dolog nem Donald Trumppal kezdődött.

 Feminizmus és női egyenjogúság tekintetében az USA-ban az egyet előre, kettőt vissza elv érvényesül: míg egyre több nő áll ki a jogai mellett, a fiatal, millenniumi generáció férfitagjai szép lassan visszatalálnak a hagyományos családmodellhez. Egy nemrég végzett kutatás olyan adatokra mutat rá, amiknek aligha van közük az új, meglehetősen szexista nézeteiről ismert amerikai elnökhöz: a 18-25 éves férfiak jobban vágynak a tradicionális családmodellre, és sokkal inkább vallják, hogy a nőnek otthon a helye, mint azok, akik 20 évvel ezelőtt voltak fiatalok.

Miért akar egyre több huszonéves férfi háztartásbeli feleséget?

 A Council of Contemporary Families felmérése szerint, a 2014-ben érettségizett fiatal férfiak 58%-a  vallja, hogy egy családban a férfi legyen a kenyérkereső, a nő pedig maradjon otthon és vezesse a háztartást, nevelje a gyerekeket. Megdöbbentő, de 1994-ben ugyanez a korosztály csak 42%-ban érezte így. A mai huszonévesek 40%-a gondolja azt is, hogy egy családban a fontos döntésekért a férfinak kell felelni – ez az arány a ’90-es években is alacsonyabb, 30% volt.

Ugyanakkor a fiatal lányok véleménye is változott: míg 1994-ben 85%-uk háborodott fel a hagyományos családmodellen, mára ez az arány 72%-ra esett vissza.

A jelenség hátterében nem Donald Trump ideológiája áll – bár tény, hogy felerősíti. Politikai kutatók szerint a fiatalok így válaszolnak a férfiak dominanciájának csökkenésére a világban. Azaz: akik ma huszonévesek, a 2008-as válságot követően gyakran látták, hogyan veszíti el édesapjuk az állását, és küzd anyagi gondokkal, ez pedig gyakran a családi békét is feldúlta. A huszonéves férfiak abban a hitben élnek, hogy a hagyományos szerepek visszaállítása kevésbé stresszes házasélethez vezet. 

Vogue

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top