Család

Sok pénzt bukhatsz, ha nem egészíted ki az adóbevallást

Sok pénzt bukhattok el, ha nem kéritek vissza az adóhivataltól jogosan járó összegeket, amit év közben levont a munkáltató. A NAV szerint évente legalább 70 ezren felejtik el az adóbevallást kiegészíteni.

A munkáltatónak is nyilatkozhattok a családi és az első házasoknak járó adókedvezményről. Ugyanakkor, ha azt a korábban nem tettétek meg, akkor az adóbevallást kell utólag kiegészíteni, különben elbukjátok az adóelőlegből levonható és jogosan visszajáró összeget. Érdemes minél előbb megtenni a kiegészítést, ugyanis a NAV 30 nap múlva utalja vissza a pénzt.

A NAV által elkészített adóbevallási tervezetben a jövedelmek mellett az adókedvezményeket is feltüntették, de csak abban az esetben, ha arról az adóhivatal adatokkal rendelkezik. Márpedig ha a munkáltató sem tud a kedvezményről, akkor a hivatalnak sincsenek arról információi.

A hvg.hu úgy tudja, közel 70 ezren nem veszik igénybe a gyermekek után járó családi kedvezményt. Az első házasoknak szintén érdemes meggyőződni róla, a bevallásukban levonták-e a nekik járó adókedvezményt.

A KSH adatai szerint 2016-ban közel 52 ezer pár kötött házasságot, de alig 24 ezren tüntették fel az adóbevallásban a kedvezményt. Utólag az ügyfélkapun keresztül elérhető NAV e-szja program segítségével könnyedén módosíthatjátok a bevallást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top