Család

A magyarok szerint nincs helye a gyereknek a munkahelyen

A magyar dolgozók háromnegyede még soha nem vitte be a gyerekét a munkahelyére, pedig sok helyen rendszeresek a gyerekbarát programok.

A munka és a magánélet egyensúlyában viszont egyre tudatosabbá válnak a magyar alkalmazottak, közel felüknél kiemelkedően fontos szempont egy állás kiválasztásánál, hogy az gyerekbarát legyen.

A profession.hu több mint 1000 internetezőt kérdezett meg a gyereknevelés és a munkahelyi kötelezettségeik viszonyáról. A férfiak és a nők között még mindig jelentős különbségek figyelhetők meg ebben a kérdésben, de már az apukák negyede is kifejezetten tudatos például abban, hogy családbarát munkahelyet találjon magának.

10-ből 4 munkahelyen szokott lenni valamilyen ünnepi gyerekes program, családi napot a munkáltatók 30 százaléka szokott szervezni. Ennek ellenére a válaszadók 73 százaléka nem vitte még be soha a gyereket. Felüknél erre lehetőség sem lenne.

A klasszikus sztereotípiák változatlanul jelen vannak a munkahelyeken is, az anyukák negyede például hátrányban érzi magát a gyermektelen kollégáival szemben a karrierépítésnél, míg az apukáknál ez a szám csak 13 százalék. A nők jelentősen többször viszik be a gyereküket a munkahelyre, és az igényük is nagyobb erre, illetve a munkáltatójuk is elnézőbb, ha a gyerek betegsége miatt otthonról kell dolgozniuk.

A dolgozó válaszadók egyharmada mondta, hogy munkahelyük biztosít egyszeri cafeteriaelemként adható iskolakezdési támogatást, és ugyanennyien kapnak családi üdülési támogatást, túlnyomó részben az állam által is támogatott SZÉP kártyával. Iskolai Erzsébet-utalvány igénylésének lehetőségéről minden ötödik válaszadó számolt be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top