Család

Dokumentumfilm készült Weiss Manfréd leszármazottaival

A hétvégén mutatják be a tévében annak a dokumentumfilmnek az első részét, amely Weiss Manfréd és családjának felemelkedését és a történelem viharai okozta kényszerű bukását mutatja be. A filmben az iparmágnás unokái is megszólalnak.

Katona Zsuzsa kétrészes történelmi dokumentumfilmjét, Az élet ára – a Weiss Manfréd-család története címmel a Hír TV-n mutatják be. Az első részt április 30-án este 11 órakor, a másodikat pedig egy héttel később vetítik le.  

Weiss Manfréd születésének 160. évfordulója alkalmából készült a film, amely a magyar ipar- és társadalomtörténetben kiemelkedő szerepet játszott család történetét és Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb gyáróriásának, az Osztrák-Magyar Monarchia második legnagyobb hadiüzemének, a csepeli Acél és Fémműveknek a létrejöttét meséli el.

Dokumentumfilm készült Weiss Manfréd leszármazottaival

A tévéfilm leginkább attól tűnik érdekesnek, hogy a korabeli dokumentumok, személyes és üzleti levelek, eredeti gazdasági kimutatások, válogatott archív képanyag felhasználása mellett megszólalnak benne Weiss Manfréd unokái, Strasser-Chorin Daisy és Weiss Annie is.

Ungváry Krisztián történész szerint a család a XIX. és XX. század Magyarországának egyik legfontosabb családja. “Igazából a jelentőségét csak a legnagyobb feudális családokhoz mérhetjük, mint az Esterházyak vagy az Andrássyak, de a modernizáció szempontjából az ő jelentőségük talán még fontosabb. Minden téren hihetetlen érdekes dolgok találhatóak a család történetében, ráadásul azok a fordulatok, amelyek a Gründerzeittől az I. világháborún és a Tanácsköztársaságon át egészen az 1944-es kényszerű emigrációig tartanak, esszenciálisan tartalmazzák Magyarország történelmét, minden katasztrófájával és minden sikerével együtt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top