Család

Mesekönyvben magyarázzák el a gyereknek, hogy mi az a szexuális zaklatás

Olyan magyar mesekönyv készült, amelynek segítségével a szülő tud nem félelemkeltő módon beszélni a gyereknek a szexről, a testről való rendelkezésről és a szexuális abúzusról is. Mindez azért fontos, hogy a gyerek tudja, mi az a közeledés, érintés, amivel már valami nem stimmel.

Paulik Mónika és Vincze Zsuzsi szerzők szerint fontos célja a Lili és a bátorság című könyvüknek, hogy felhívják a gyerekek figyelmét arra: mindig beszélni kell egy bizalmi személlyel arról, ha úgy érzi, hogy valami baj van. A hvg.hu-nak adott interjújukban kiemelik: nem biztos, hogy tudja a gyerek, hogy ha molesztálják, akkor az rossz vagy tiltott dolog, lehet, csak azt érzi, hogy valami furcsa. Éppen ezért, a gyerek megóvása érdekében kell ezekről a témákról beszélgetni, és tudatosítani benne, hogy mit szabad egy felnőttnek megcsinálnia vele, és mi az, amit már nem.

A szerzők szerint a szülők nagyrészt mégis kerülik a szexuális zaklatás témáját, legfőképp azért, mert nem tudják, hogy miként tálalják azt a gyereküknek anélkül, hogy ráijesztenének.

“Arról sem szoktunk beszélni a gyerekünkkel, hogy az ő nemi szervéhez nem érhet senki. És az sem evidens, hogy egy gyerek tudja, a testrészei között különbség van – és ha történik vele valami, akkor lehet, hogy csak egy homályos érzete van, hogy valami furcsa, ismeretlen dolog történt, de 6-7 éves korban ezt még nem tudják hova tenni” – mondta Paulik Mónika. 

A mesekönyv előnye nemcsak az – teszik hozzá a szerzők –,  hogy segíti a szülőket abban, hogy meglegyen a megfelelő szókészletük a témához, artikulálni tudják azt, de a gyerek a mesének köszönhetően oda is figyel arra, amit mondanak neki, és nem ijesztik el a témától. 

A közösségi finanszírozással elkészült könyvet több pszichológussal is letesztelték, és a szakemberek nagyon támogatják az ötletet. A Lili és a bátorságban a legérzékenyebb témát, a molesztálást csak nagyon finoman érintették, mert a szerzők úgy gondolják, hogy annak elmagyarázása a mese kapcsán már a szülők feladata kell hogy legyen. Ezt elősegítendő a könyvhöz csatoltak egy szülői segédletet is, és egy olyan útmutatót, amelyben “az is megfogalmazódik, hogy higgy a gyereknek, még ha megrémít is, amit hallasz, és ne legyints rá”.

A mesét 6 éves kor felett, kisiskolásoknak ajánlják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top