Család

Trendi lett idehaza a házassági szerződés

Duplájára nőtt a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába bejegyzett szerződések száma az elmúlt két évben a közjegyzői kamara adatai szerint.

Az új Polgári törvénykönyv három évvel ezelőtti hatálybalépése óta érezhetően nőtt az érdeklődés a házassági vagyonjogi szerződések iránt – írja a Világgazdaság. Az, hogy többen is kötnek ténylegesen házassági szerződést, a válások magas számának is köszönhető – hazánkban csaknem minden második frigy bontóperrel végződik. Belejátszik a történetbe az is, hogy sokan vannak, akik például egy hitelügylet kapcsán egyszer már megégették magukat. A lapnak nyilatkozó ügyvéd szerint négyből egy szerződést kifejezetten azzal a céllal kötnek, hogy az egyik házasfél kizárja a másik fél felelősségét az általa felvett ingatlanhitel vagy vállalkozói tevékenység kockázatai alól, így óva meg a vagyon egy részét egy esetleges adósság terhétől.

De nemcsak a házasság ideje alatt, hanem annak esetleges felbomlásakor is jó szolgálatot tesz egy házassági szerződés. Segítségével a sokszor több évig tartó válási procedúra lényegesen lerövidíthető. És fontos tudni azt is, hogy egy ilyen szerződés az öröklésre is befolyással lehet.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top