Család

A szakértő szerint így lehet megbocsátani, ha megcsaltak

Bár úgy tűnhet a megcsalás után, hogy soha többé nem tudsz megbocsátani, saját magad miatt mégis érdemes elengedni a haragot, mert ezzel együtt a fájdalom is eltűnik. És még az is lehet, hogy megmenthető a kapcsolat.

Ha hirtelen olyan helyzetbe kerülsz, hogy a férjed megcsalt, nehéz nem őrjítően dühösnek lenni. A legrosszabb az egészben az, hogy nem érted, hogy árulhatott el így, főleg azok után, amiken keresztülmentetek az évek alatt. De ha tartogatod a fájdalmadat, az nem segít, sőt Debi Berndt párkapcsolati szakértő szerint a haragod visszatart attól, hogy a lelked meggyógyuljon. Még ha rögtön a megcsalás kiderülése után nem úgy tűnik is, de van esély rá, hogy idővel fájdalom és düh nélkül gondolj vissza az eseményekre.

Nem a hűtlenséget kell megbocsátani, hanem a bizalomvesztést túlélni.

A hosszútávú kapcsolatban vagy házasságban elkerülhetetlen, hogy olykor megbántsák egymást a párok, a megbántások pedig 18 százalékban megcsalás miatt történnek. De hasonló fájdalommal járnak az olyanok is, mint a megszegett ígéretek, önző döntések, visszaélés a bizalommal. Mind a bizalom megroppanásáról szólnak, ami ha megsérül, ritkán építhető vissza két ember között.

A szakértő szerint így lehet megbocsátani, ha megcsaltak

A szakértő szerint a probléma az, hogy azt hisszük, a megbocsátással sérülékennyé válunk, mert ilyenkor nyíltan kell vállalnunk az érzéseinket. El kell mondanunk a párunknak, hogy milyen mélyen megbántott az árulásával, és hogy ebből felépülni nagyon sok munka lesz. Ha szeretnénk megtartani a kapcsolatot, akkor ezek után tudunk közösen kitalálni olyan megoldást, amivel újra elkezdhetjük felépíteni a kettőnk közti bizalmat.

Berndt hozzátette, hogy a nők sokkal nehezebben bocsátják meg a hűtlenséget, a férfiak pedig sokkal kevésbé hajlandók vállalni a saját felelősségüket a megcsalásban. Egyrészt ezért olyan nehéz közös nevezőre jutni félrelépés után, másrészt pedig azért, mert általános jelenség, hogy van a történetben egy győztes (aki megbocsát) és egy vesztes (akinek meg kell bocsátani). Ehelyett inkább úgy kellene gondolni magunkra, mint egy csapatra és közös erővel leküzdeni a problémát. Mindkét félnek át kell vizsgálnia ilyenkor a saját érzéseit, ami fájdalmas, de csak így tudhatjuk meg, mi rejlik a megcsalás és a harag mögött. Ha sikeresen fel tudjuk deríteni a saját érzéseinket, akkor megtalálhatjuk azt a pontot is, ahol a kapcsolat félresiklott annyira, hogy beléphetett egy harmadik fél. Ahhoz, hogy ne menjen tönkre a házasság egy félrelépéstől, ezt a lépést nem lehet kihagyni, mert ez vezet a harag elengedéséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top