Család

Iskolakezdés: így készítsd fel a gyerekedet rá testben és lélekben

A tanévkezdéssel járó megváltozott napirend, a követelmények, az új közösség testileg és lelkileg is próbatétel a gyermekeknek, különösen az elsősöknek. Hogyan készítsük fel gyermekünket az iskolakezdésre? Ebben segít Antal Emese dietetikus, szociológus.

Mind fel tudjuk idézni, milyen sokkoló élmény a nyári szünet utáni első iskolahét. A lustálkodós reggeleket felváltja a koránkelés és a kapkodás, a játékot pedig a tanulás és a házi feladat. Szerencsére még épp időben vagyunk ahhoz, hogy gyerkőcünk számára megkönnyítsük az iskolakezdést, akár a táplálkozási, akár a napirendbeli szokások fokozatos megváltoztatásával –ehhez ad hasznos tippeket Antal Emese dietetikus, szociológus, a Gyermek az asztalnál című táplálkozási útmutató szerzője.

Iskolakezdés: így készítsd fel a gyerekedet testben és lélekben

Ráhangolódás, napirend

  • Az utolsó augusztusi héten már ne engedjük délig aludni a kicsiket (ha eddig így tettünk volna)! A lefekvés és a felkelés időpontját is időzítsük korábbra, hogy az első sulihéten zökkenőmentesek legyenek a reggelek. Tartsuk szem előtt, hogy az alsósoknak 10-11, a felsősöknek 9-10 óra alvásra van szükségük.
  • Térjünk vissza a napi 5-szöri étkezésre – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora –, melyek között 3-4 órányi szüneteket hagyjunk.
Iskolakezdés: így készítsd fel a gyerekedet testben és lélekben

Táplálkozási szokások

  • A reggeli fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: elmulasztásával visszavetjük gyermekünk energiaszintjét és ezzel együtt szellemi-fizikai teljesítményét – magyarázza a szakértő. 
  • A tízórairól se feledkezzünk meg: tápanyagban és energiában gazdag harapnivalót csomagoljunk, ami serkenti a gyerekagyműködését. A teljes kiőrlésű gabonából készült szendvics, házi szendvicskrémmel, túróval, friss zöldségekkel, remek választás, ám ügyeljünk a változatosságra és a reális adagokra is!
  • Legalább ilyen fontos a folyadékbevitel is: a legjobb, ha vizet csomagolunk, a gyümölcslevek és a teák esetében ügyeljünk a cukortartalomra. Hívjuk fel a gyermek figyelmét, hogy fokozatosan szürcsölje el napközben, ne szomjazzon egész délelőtt.
  • Az elsősök izgalmát magnéziumban gazdag snackekkel oldhatjuk: ilyen a mandula, a kesudió, a zabkorpa, a tonhal, a tökmag, a paradicsom és a banán is.
  • A nehéz iskolatáska megterheli a kicsik csontozatát és gerincét, ezen kalcium és D-vitaminpótlással segíthetünk. Csomagoljunk hát joghurtot és mandulát is az uzsonnásdobozba!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top