Család

Takarékos egyetemi évek – spórolási tippek

Az egyetemi és főiskolai évek komoly anyagi áldozattal járnak, és a legtöbb családban sok fejtörést okoz, hogy miből teremtsék rá elő a keretet. A kiadások egy részét azonban le lehet faragni egy kis odafigyeléssel, és ha megfogadod az alábbi tippjeinket, olcsóbban is megúszhatod az egyetemet.

Olyan sok rafinált spórolási trükk vethető be az egyetemi évek alatt, hogy meg sem próbáljuk mindet számba venni. Ezért csak a legnagyobb tételeket néztük át, hiszen már akkor is tízezreket takaríthatsz meg havonta, ha ezekre jobban odafigyelsz.

Albérlet – a nagyobb olcsóbb

A legnagyobb költségterhet általában a lakhatás jelenti azoknak a diákoknak, akik az otthonuktól távoli egyetemre vagy főiskolára járnak. Mivel ez a rendszeres kiadás akár százezer forintnál is több lehet havonta, ezt a tételt érdemes nagyon alaposan megfontolni.

Több opció is van ezen a téren a költségek csökkentésére:

 – Válassz vidéki egyetemet, mert itt az albérlet árak jóval olcsóbbak a fővárosinál.

– Albérlet helyett költözz kollégiumba. Ez ugyan kényelmetlenebb, de sokkal olcsóbb, és a pezsgő élet és a nagy közösség miatt nagyon sok előnye is van.

– Vegyél ki nagy lakást. Ezek fajlagos bérleti díja mindig alacsonyabb, mint a garzonoké, ráadásul ide társbérlők is költözhetnek, akikkel a költségek megoszthatók.

– Ne akarj mindenáron a suli közelében lakni. Az egyetemek környékén nagyságrendekkel magasabb az albérletek ára, mint a külvárosban, vagy akár egy szomszéd településen.

– Bérlés helyett vásárolj! Ha a lehetőségeid megengedik, mindenképpen vedd fontolóra a lakásvásárlást még akkor is, ha csupán néhány évre, az egyetem befejezéséig tervezed az tartózkodásod. Sok szempontból előnyösebb ez a helyzet: egyrészt te leszel a főbérlő, így a lakásba fogadhatsz albérlőket, és a tőlük beszedett bérleti díj akár teljes egészében fedezheti a havi költségeidet. Másrészt egy jól megválasztott lakás önmagában is jövedelmező befektetés lehet, és évekkel később nyereséggel adhatod el. Nem mindenkinek járható ez az út, hiszen töke kell hozzá, ám feltétlenül érdemes minden követ megmozgatni azért, hogy ezt a pénzt előteremtsd, hiszen sok-sok milliót takaríthatsz meg így az egyetemi évek alatt.

 

Étkezés – a hazainál nincs jobb

Az étkezés szintén komoly összegeket emészthet fel, ha nem ügyelsz a takarékosságra. Havonta 30-40 ezer forintot spórolhatsz meg azzal, ha magadnak főzöl okosan vásárolt alapanyagokból – bevásárlóközpontok helyett inkább a termelői piacokról szerezd ezeket be! –, és nem az iskolai büfékben költöd a pénzed. A menza is jó megoldás lehet, mert sokszor olcsóbb, mintha magadra főznél, és időt is takarítsz meg vele. Sok pénzt megfoghatsz azzal is, ha veszel egy termoszt, és a napi kávéadagod előre elkészíted reggel, és magaddal viszed az iskolába. Az otthon gyártott szendvics és az uzsonnás doboz pedig nem csak kisiskolások, de egyetemisták felszerelésének is része is lehet.

 

Közlekedés

A legolcsóbb megoldás, ha gyalogolsz, a legpraktikusabb pedig az, ha biciklivel jársz. A bringának számos előnye van azon kívül, hogy költségtakarékos: például edzésben tart, és a zsúfolt belvárosokban gyorsabban érsz vele célba, mint autóval, taxival vagy tömegközlekedési eszközzel. A hazautazásokon is sokat spórolhatsz, ha igénybe veszed a telekocsi szolgáltatást.

Tudatos pénzügyek

El sem hinnéd, mennyire hasznos, ha minden kiadásod precízen könyveled. Így ugyanis átláthatod, hol vannak felesleges költések, és hol tudsz spórolni. Enélkül könnyebben folyik ki a kezedből a pénz.

 

További hasznos cikkek iskolakezdéshez a Pénzügyi Navigátor honlapján!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top