Család

Ha felmerült benned, hogy megcsalnád a párodat, előbb olvasd el ezt

A hűtlenségnek nemcsak a megcsalt fél az áldozata. Dr. Karen Finn válásokra specializálódott terapeuta írta le, hogyan hat valójában egy házaspár mindkét tagjára a félrelépés.

A megcsalás árulás, a hűtlen fél megbántja a társát, a gyerekeit, a családját, a közeli barátokat és saját magát is. Furcsán hangzik elsőre, hogy önmagát hogyan is bánthatná meg azzal, amit elkövetett, mégis, érzelmileg negatív hatással van rá is a megcsalás. Leggyakrabban szorongást, bűntudatot, szégyenérzetet, aggódást, megbánást, összezavarodottságot és önutálatot érez az, aki félrelép. Ha nem szociopata az illető, akkor észreveszi, milyen hatással van a tette azokra, akiket szeret, ami szörnyű érzéssel tölti el.

Nem is érti, hogy miért lépett félre, és szidja magát, amiért ilyen rossz döntést hozott.

A hűtlen ember érzelmi hullámvasúton ül, ez vezet gyakran oda, hogy két külön életet él, ha hosszútávon szeretői viszonyt tart fenn. Az egyikben átadja magát a szerelemnek, a másikban pedig az önutálatnak. Ezzel extrém stressz alatt tartja magát és a házasságát. A felesége, férje lehet, hogy nem tud róla, mi folyik a háta mögött, de jó eséllyel érzi, hogy valami nincs rendben. Amikor pedig ráébred az igazságra, megkérdőjeleződik benne minden, ami addig történt a párkapcsolatban. Mi volt igaz, és mi volt hazugság? Közben pedig a megcsalóra zúdítja a haragját és bizalmatlanságát. A hűtlen fél pedig látva, milyen fájdalmat okozott, könnyen rossz utat választhat a konfliktus feloldására.

Részlet a Rabulejtő szerelem című filmből

Lehet, hogy el akarja hárítani a felelősséget, és elkezdi hibáztatni a másikat, hogy szinte kierőszakolta belőle, hogy megcsalja. Az is lehet, hogy úgy érzi, megérdemli a büntetését, és teljesen visszavonul, hogy önmaga árnyékaként éljen tovább. Nemcsak a társától kap szemrehányást, hanem az élete többi résztvevőjétől is, akik tanúi az esetnek, barátok, kollégák és a gyerekek, akik mind tudnak róla, hogy megcsalta a párját. Komplikált és fájdalmas helyzetbe kerül.

Ha azt fontolgattad volna épp, hogy megcsalod a párodat, talán a fenti kis áttekintő segít abban, hogy jól dönts. Ha már benne vagy egy viszonyban, reméljük, átgondolod, milyen ára van számodra. Bárhogy is legyen, ha már felmerült benned, hogy szeretőt szeretnél, akkor a házasságod bajban van, és inkább a megoldáson kellene dolgoznod a pároddal együtt, nem pedig egy másik ember karjaiba menekülni és fájdalmat okozni minden érintettnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top