Család

Csökkent az iskolai lemorzsolódás

Majd 1 százalékkal csökkent a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya tavaly óta.

Hazánk az Európa 2020 elnevezésű stratégiához kapcsolódva vállalta, hogy 2020-ig tíz százalékra csökkenti az iskolából lemorzsolódók, vagyis az oktatást-képzést középfokú végzettség, illetve szakképzettség nélkül elhagyó, tizennyolc–huszonnégy évesek arányát.

Az Eurostat adatai szerint az idei tanévben a tavalyi 11,6 százalékról 10,85 százalékra csökkent a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon. Még mindig hatalmas különbségek vannak azonban országosan, a veszélyeztetett tanulók aránya Nógrádban csaknem húsz-, Szabolcs-Szatmár-Beregben tizennyolc, Borsodban tizenhat, míg a fővárosi ráta alig több mint hétszázalékos. Magyarország iskolái ezzel az uniós átlag felett van, a 28 tagállam átlaga 11 százalék volt. 

Fotó: MTI

A végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni stratégiához kapcsolódó intézkedések része a gyermekkori prevenció, amiben kulcsszerepe van a kötelező óvodáztatásnak, illetve a helyi együttműködés javításának. Utóbbi fontos része a szociális, családügyi, egészségügyi, szakképzési, felnőttképzési, továbbá különböző civil, egyházi, kulturális, sport- és egyéb szervezetek közötti kapcsolat, de a legfontosabb feladatok között van a korai iskolaelhagyással kiemelten érintett intézmények azonosítása és fejlesztése is.  

Ennek érdekében tavaly megkezdődött egy, a Köznevelési Információs Rendszer (KIR) részeként működő, országos jelző- és pedagógiai támogatóhálózat kiépítése. Ennek célja, hogy segítséget nyújtson a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók, az érintett pedagógusok és intézményvezetők számára. Veszélyeztetettnek számít „az a tanuló, akinek az adott tanévben az átlageredménye közepes alatti, vagy az előző tanévi átlagához képest legalább 1,1 érdemjegyet ront, és esetében komplex, rendszerszintű pedagógiai intézkedések alkalmazása válik szükségessé”.

(via Magyar Hírlap

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top