Család

Így mondd el a gyerekednek, hogy nem létezik a Mikulás

Bő egy hónap múlva Mikulás, így felmerül a kérdés, mikor és hogyan mondd el a gyereknek, hogy nincs is, akiről azt hiszi, van.

Van, aki nem tartja az egész mikulásosdit, így nem is hiteti el a gyerekével, hogy a Télapó létezik. De valószínűleg többen vannak azok a családok, melyekben a gyerekek kész tényként tekintenek arra, hogy valahol, a messze távolban él a Mikulás, aki december 6-án éjszaka ellátogat mindenkihez, hogy ajándékot rakjon a csizmácskákba a gyerekek jó magaviseletéért, a kicsit engedetlenebbeknek meg virgácsot hoz.

De mi van akkor, amikor a gyerek már elérte azt a kort, amikor egyre több áruló jel hatására kételkedni kezd az egész históriában?

Ezt a kérdést járta körül néhány éve Martha Brockenbrough a New York Timesban. A nő kislánya egy ponton rájött az igazságra, mire az anya ezt a levelet írta neki:

Kedves Lucy,

köszönöm a leveledet! Nagyon jó kérdést tettél fel: „Te vagy a Télapó?”

Tudom, hogy régóta választ akartál kapni erre a kérdésre, és gondosan át kellett gondolnom, hogy mit válaszoljak. 

A válasz: nem. Nem én vagyok a Mikulás. Ő nem létezik.

Én vagyok az, aki ajándékokkal tölti meg a harisnyádat, és én teszem karácsonykor is a fa alá azokat, ahogy az édesanyám is tette meg az övé, és így tovább (és igen, apa is segít ebben).

Forrás: metro.co.uk

Elképzelem, ahogy egyszer te is ezt fogod tenni majd a te gyerekeidért és biztos vagyok benne, hogy téged is nagy örömmel tölt majd el, ahogy karácsonykor sprintelve futnak a fához, hogy kibontsák az ajándékaikat. Ettől persze nem leszel Mikulás. A Télapó mindenkinél nagyobb, a munkája pedig sokkal hosszabb ideig tart, mint bármelyikünk élete. Amit ő tesz, egyszerű, de erőteljes. Megtanítja, hogyan higgyenek a gyerekek valami olyanban, amit nem látnak vagy érinthetnek meg.

Ez egy nagy és fontos munka. Egész életed során szükséged lesz arra a képességre, hogy hinni tudj: magadban, a családodban, a barátaidban és a képességeidben. És néha olyanban is, amit nem tudsz egyértelműen látni vagy megfogni, mint a szerelem vagy a saját erőd, ami még a legsötétebb napjaidon is átsegít téged.

A Mikulás egy tanár, akinek az egyik tanítványa én vagyok, és most már te is tudod a titkot, hogyan mászik be karácsony estéjén a kéményeken át az otthonokba: azok segítségével, akiknek a szíve örömmel teli. Ilyen az apád vagy én, akik egy olyan munka elvégzésében segítenek a Télapónak, ami máshogy lehetetlen lenne.

Szóval nem én vagyok a Mikulás. A Télapó egy kicsit a szeretet, a mágia, a remény és a boldogság is egyben. Én a csapatában vagyok, és most már te is.

Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top