Család

4 viselkedésforma, amely a szakértők szerint a válások 90 százalékában szerepet játszik

Persze nemcsak ez a négy viselkedés okolható a válásokért, de azokban a kapcsolatokban, amelyekben ez a négy jelen van, ott nagyon nagy eséllyel elválnak a házaspárok a szakértők szerint.

A kutatók négy olyan viselkedést figyeltek meg, amelyet ha elkerültek a párok, akkor nagyobb eséllyel maradtak együtt. A viselkedéskutatókat márpedig komolyan kell venni, egy igazi szakembernek elég 15 percig megfigyelni egy házaspárt ahhoz, hogy 90 százalékos pontossággal megmondja, hogy az a pár együtt marad-e még 5 évig. Nem azért, mert látnoki képességekkel rendelkezik, hanem mert tudja, melyek azok a viselkedésformák, amelyek szakításhoz vezethetnek. Az a jó hír, hogy ezeket le lehet vetkőzni magunkról egy kis odafigyeléssel, épp úgy, mint egy rossz szokást.

Íme a négy viselkedésforma, amelytől jobb, ha megszabadulsz

1. Hibáztatás
A házasság egyik halála, ha rendszeresen egymás hibáztatásába torkollanak a viták, főleg akkor, ha úgy teszitek, hogy nem ismertek minden körülményt. Előbb kérdezni, és csak utána ítélkezni – ez kellene legyen a fő alaptörvény kettőtök között. Például: „Drágám, költöttél a számláról?” ahelyett, hogy „Hiányzik pénz a számláról, mit vettél már megint?”.

Ha szeretnél egy minőségi, szeretettel teli kapcsolatot, akkor add meg a társadnak azt a tiszteletet, hogy a legjobbat feltételezed róla, nem pedig a legrosszabbat. Az emberek általában az elvárásaidnak megfelelően viselkednek.

Részlet A 40 az új 20 című filmből

2. Mindenből elvi kérdést csinálsz
Ha a vitákban a végletekig ragaszkodsz az igazadhoz, úgy érzed, hogy mindenáron neked kell győznöd, mert különben oda a tekintélyed, az határozottan rombolni fogja a párkapcsolatot. Oda vezethet, hogy a bolhából is elefánt lesz, az energiátokat hatalmi harcokba ölitek, és egy negatív spirálba kerültök. Tedd fel magadnak ezt az egyszerű kérdést: „Azt akarod, hogy igazad legyen, vagy azt, hogy szerető kapcsolatban éljetek?” Mindig olyan kiindulópontból vitázz, hogy igyekezz megérteni a másik álláspontját, ne csak védd a saját igazadat.

3. A másik gyengítése
Amikor valamilyen módon hitelteleníteni akarod a párodat, például az érzelmeire úgy reagálsz, hogy csak hisztizik, vagy nemes egyszerűséggel hülye. Ezzel nagyon rövid idő alatt lerombolhatod a másik önbizalmát, ami bizony a bántalmazás kategóriájába esik. Egészen addig, amíg a párodnak elege lesz, és felrúgja inkább a kapcsolatot. Egy érzelmileg egészséges ember nem úgy ébred fel reggel, hogy aznap kit bánthat meg a saját önző szükségletei miatt, úgyhogy ezt a viselkedést nagyon gyorsan abba kell hagyni, ha felfedeznéd saját magadon vagy a párodon.

4. Elidegenedés
Rutinszerűen elmenekülsz a problémák megoldása elől. Néha ez passzív-agresszív formában nyilvánul meg, amikor nem szóltok egymáshoz órákig vagy akár napokig. Máskor szó szerint elmenekülsz a konfliktus elől, és becsapod az ajtót magad mögött, ami miatt a párod ott marad bizonytalanságban és elhagyatottan. Manipulatív viselkedés, amely arra hivatott, hogy visszaszerezd a hatalmat a párod fölött. Pedig egy csapatban kellene lennetek, nem ellenségként viselkedni egymással. A csapat pedig attól is csapat, hogy együtt oldják meg a konfliktusokat, képesek szembenézni a problémáikkal és figyelembe venni egymás igényeit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top