Család

Mi van akkor, ha a nagyi akar gyesre menni az unokájával?

Egy olvasónk keresett meg minket azzal a kéréssel, hogy segítsünk, ő ugyanis szívesen menne gyesre leendő unokájával, csak nem tud eligazodni a bürokrácia útvesztőjében. Az általunk megkeresett szakember elmagyarázta, milyen lehetőségeik vannak azoknak a nagymamáknak, akik szeretnének beszállni az kisunoka gondozásába.

Csóti Csilla pedagógusként dolgozik, és manapság egyre többször jut eszébe az, hogy szívesen menne gyesre az unokájával, és kevesebbet dolgozna a suliban a főállásában. Ez nemcsak neki, a lányának és a jövendő unokájának lenne nagyon jó, de szerinte az iskolai munkája is sokkal jobban menne, ha a hét egyik felében kicsit mással foglalkozhatna. És mint mondja, ő is emlékszik még arra, mennyire szerette gyerekként a nagyszülőkkel tölteni az idejét. Csilla most 58 éves, és komolyan gondolkodik azon, hogyan lehetne ezt az elképzelést átültetni a gyakorlatba.

„Sajnos nem ismerek gyesre ment nagyit, de olyat többet is, aki bizonyos feltételekkel nagyon szívesen menne gyesre a lánya vagy menye helyett, illetve mellett. Csak az a kérdés, hogyan? Aki megteheti anyagilag (pl. a férje jól keres, vagy éppen jómódúak a kicsi szülei, csak nem akarnak évekig kiszakadni a munkából), az bármennyi összegű gyes mellett is szívesen segítene a gyerekének. Ha belegondolok, háromféle »gyes-nagyi« variációt tudok elképzelni: vagy nyugdíjas már a nagymama, vagy a munkahelye felfüggesztését vállalja 1-2 évig, vagy munkája mellett tudná a kicsit ellátni. Mindhárom esetre volna igény, de vajon lehetőség is?

Én sajnos a 40 év korkedvezmény megmaradása esetén is csak 5 év múlva mennék nyugdíjba, ha eltörlik vagy emelik, akkor 7 év múlva, 65 évesen. A férjnél lévő nagylányom viszont már 1-2 éven belül szeretne szülni. De Budapesten, elfoglalt férj mellett, segítség nélkül, föladva évekig a hivatását, nem biztos, hogy vállalkozik rá. Ha én gyesre mehetnék, nem tolódna ki vagy maradna el a gyerekvállalásuk. Az idén érkeztem el abba a korba, hogy igencsak belefáradtam a pedagógusi munkámba 36 év után, egyre több pszichoszomatikus betegség lép fel a stresszes idegi megterheléstől – portfóliót írok, 27 órában tanítok kamaszokat, rengeteget javítok otthon a szakom miatt, ehhez jön az osztályfőnökség, hétvégi leterheltség és a nem támogatóérzelmű vezetés. Mindezek miatt már lecsökkent a tűrőképességem. Nem bánnám, ha részmunkaidőben dolgozhatnék, és pl. a hét második felében unokázhatnék. A lányom talán ugyanígy dolgozhatna fordítva, egy kis home office munkával együtt, és akkor senki nem sérülne, mégsem vonnánk ki magunkat teljesen a forgalomból, jobb idegi állapotban lehetnénk otthon és a munkahelyen is.

Az ideális nagyszülő-unoka kapcsolat szerintem az lenne, amiben nekem volt részem annak idején óriási szerencsével: 4 élő és nyugdíjas, de aktív és segítőkész nagyszülővel egy városban, egy utcában, de külön házban. Minden nagyszülőnek volt egy-egy délutánja vagy szombatja, amikor óvoda után velünk volt. Például hétfőn az egyik usziba vagy sétálni ment velük, kedden könyvtárba a másik, szerdán túrós csusza kertészkedéssel, csütörtökön teniszezés és birkózás a papival, pénteken hangverseny vagy zenélés, szombaton biciklizés vagy szánkózás a másik papával, velünk meg piacoztak, majd táncoltak, vasárnap pedig a szülőkkel voltunk, vagy mindannyian együtt főztünk, esetleg kirándultunk.

Pedagógusként, zenész-énekesként, táncosként úgy érzem, sok mindent tudnék adni a kicsinek a korai éveiben. Mivel 3 gyereket neveltem fel, az unokához is biztos lenne türelmem. A kérdés csak az, hogy a szokásos gyes járna-e ebben az esetben a nagymamának is, és lehetne-e részmunkaidőben mellette dolgozni nekem és az anyukának” – mondja Csóti Csilla.

Megkérdeztünk egy szakértőt arról, hogy milyen lehetőségei vannak Csillának. Horváthné Radics Mónika táppénz-, csed-, gyedszaktanácsadó szerint a helyzet egyáltalán nem reménytelen.

„November 1-jétől az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság beolvadt a Magyar Államkincstárba, így az Államkincstár jár el központi nyugdíjbiztosítási szervként, családtámogatási szervként, egészségbiztosítási szervként. Az igénybejelentést be lehet adni elektronikusan, postai úton és személyesen. Amennyiben az igénylő postai úton, illetve személyesen szeretné beadni a gyes-igénybejelentést, akkor ezen a linken található meg a pontos cím, illetve ügyintézési idő. A nyomtatványokat lehet kérni a járási hivataloknál, vagy itt tölthetők le.

Ki kell tölteni a „Kérelem gyes megállapítására” és a „Nyilatkozat nagyszülői gyeshez” nyomtatványt.

A gyerek szüleinek nyilatkozni kell arról, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy a nagyszülő vegye igénybe a gyest. Feltétel, hogy nincs másik olyan gyerek a családban, aki után gyermekgondozást segítő ellátást (gyest) folyósítanak. Az egészségbiztosítási törvény alapján jelenleg igénybe lehet venni a különböző korú gyerekek után járó különböző ellátást, ami lehet csed, gyed, gyes, de kizárólag csak az egyik szülő veheti igénybe. Nincs olyan, hogy anya cseden, gyeden van, apa pedig gyesen a másik gyermekkel” – magyarázza a szakértő.

Nyilván ez a nagyszülő esetében is ugyanúgy igaz. Mint Horváthné Radics Mónika hozzátette:

Ha a nagyszülő megy gyesre, akkor a gyerek három éves koráig nem dolgozhat, és a gyereket nem lehet bölcsődében elhelyezni. A gyes általános esetben hároméves korig jár, ennél tovább csak akkor, ha iker gyermekekről van szó, vagy beteg gyermekről. A bruttó gyes összege 28 500 Ft, nettó 25 650 Ft, mert 10% nyugdíjjárulékot vonnak le belőle. Mióta korlátlanul lehet dolgozni az anyukának a gyes mellett a baba féléves korától, gyed mellett pedig a gyed folyósításának első napjától, így nagyon ritkán fordul elő – nem is találkoztam azóta vele –, hogy a nagyszülő vegye igénybe a gyest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top