Család

Évtizedekig tartó kutatás indul a magyar gyerekek felnövéséről

A magyar gyerekek felnövését vizsgáló, a tervek szerint akár több évtizedig tartó kutatást indít a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézete a jövő évtől.

Freid Mónika, a KSH tájékoztatási elnökhelyettese közölte: a Kohorsz’18 – Magyar Születési Kohorszvizsgálat elnevezésű kutatás célja, hogy átfogó képet adjon arról, hogy a magyar gyerekek felnövését milyen tényezők befolyásolják.

A 2018. január 1-jén induló, egy európai uniós projekt keretében megvalósuló kutatás a jövő év április 1-je és 2019. március 31. közötti időszakban Magyarországon születő gyerekeket vizsgálja. Az adatok gyűjtése azonban nem a születés után kezdődik, hanem már a várandósság 6–7. hónapjában. A tervezett induló mintalétszám 10 ezer fő. 

A kutatás a társadalmi egyenlőtlenségekre fókuszál, a vizsgálat középpontjában a gyerekek életútja lesz, és ebből próbálják meg majd értelmezni a szülői életpályákat is. A fizikai, a kognitív és a szocioemocionális jellemzők alakulását folyamatosan vizsgálni fogják, emellett nézik majd a gyerekek egészségét, jólétét, teljesítményét. Vizsgálni fogják a gyerekek családi és társas környezetét, a család életmódját, értékrendjét, információellátottságát, terveit, valamint a munkakörnyezetet. A projektbe védőnőket is bevonnak, akik az adatokat a várandósság 28–31. hetében lévő kismamákkal veszik majd fel. Az érintett védőnők képzése már tart.

A kutatás finanszírozása jelenleg öt évre biztosított, de szeretnék legalább huszonöt éven keresztül követni a vizsgálatban részt vevő gyerekeket. 

Az első, úgynevezett kohorszkutatás (nemzedékkutatás) 1958-ban indult Nagy-Britanniában, és még ma is folyamatban van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top