Gyerekszáj: Szerinted mit jelent spórolni?

nlc | 2017. November 20.
Kiskorunkban még messze nem vagyunk tisztában a pénz értékével, talán a fogalmával sem. Mire felnőttsorba jutunk – és sokszor vért izzadva igyekszünk félretenni, okosan használni a pénzünket –, megtanuljuk értékelni a gyerekek pénzzel kapcsolatos naiv, de annál őszintébb hozzáállását.

Beni, 9 éves – „Én is spóroltam már. Egyébként én a főiskolára gyűjtök, meg még nem is tudom, mire. Arra is gondolok, hogy legyen, ha bármit akarok, például Sztorikockát akarok venni, legyen miből. Nekem van egy páncélszekrényem is, meg a malacperselyem, de a legtöbb pénzem az egy kalap alatt van. Azért dugom oda, mert szerintem az a legkevésbé meg nem sejthető hely, hogy én oda dugom a 200 forintosaimat. Egyébként nagyon sok pénzem van, de még nem vettem semmi nagyot. Egyszer viszont megszámoltam.”

Emma, 4 éves – „Nekem a spórolás az, hogy ha valamire spórolunk. Ha például nincsen lakásunk vagy kocsink. Nekem van spórolt pénzem, papírpénzem is, és fogok belőle vásárolni gyerekkoromban sellőfillyt belőle!”

Fotó: Thinkstock

Olivér, 9 éves – „Én tudom, hogy mi az a spórolás, szerintem az, amikor anya és apa nem vesz magának semmit, de nekem igen. Na jó, azért valójában tudom, hogy a spórolás nem az, amikor csak nekem veszünk dolgokat, hanem az, hogy kevesebbet vásárolunk, akkor sok pénzünk lesz.”

Lili, 7 éves – „A spórolás az, amikor a nagyitól kapott papírpénzt és az apa zsebében talált kemény pénzt összeteszem, és utána, ha sok van belőle, vehetek belőle új ruhát a Barbie-nak. Sokat tudok így összetenni, mert a babákat nem én veszem, azokat a Jézuska hozza, de szülinapomra is szépeket kapok. Van egy nagy, gomba alakú perselyem is, tele van pénzzel, de én sajnálom összetörni, mert a titkos dobozomban tartott pénzből is tudok elvenni, ha kell.”

Anna, 11 éves – „Én mindig elköltök minden pénzt, amit kapok. Leginkább az iskolai büfében, és a barátokkal fagyira, hamburgerre szoktuk. Anya persze nem örül, ő pont az ételen szokott jobban spórolni. Mindig az olcsóbbat veszi meg, szerinte így több jut majd másra. Azt persze soha nem értem, hogy mire.”

Danika, 8 éves – „Pénzt költeni a semmire, vagy az a pazarlás? Mondjuk, nekem van gyűjtött pénzem, de sosem tudom, hol van, és szerintem a testvérem is el szokta dugni. A múltkor is az előszobapolcon hagytam a pókemberes autóstáskámat, amiben a pénzeim vannak, és amikor fagyit akartam, nem volt, láttam, hogy kiraboltak. Már nem volt a polcon. Remélem, meglesz.”

Oli, 12 éves – „Szerintem azt jelenti, hogy pénzt teszünk félre olyan dolgokra, amiket később szeretnénk megvenni. De spórolhatunk úgy is, hogy nem költünk olyan sokat mindenfélére.”

Exit mobile version