Család

A legjobb mobil appok megtakarításhoz

A hatékony takarékoskodás felé vezető úton az első és kihagyhatatlan lépés az, hogy elkezdjük számon tartani a kiadásainkat és bevételeinket. Erre egy „kockás” füzet és egy ceruza tökéletesen megfelelt generációkon át, de ma már sokkal jobban járunk, ha mobiltelefonon, egy költségvetési appal intézzük ezeket az ügyeket. Íme három alkalmazás, amely kiválóan megfelel a célra!

Ma már számtalan mobilalkalmazás közül választhat az, aki gyorsan és pontosan szeretné nyomon követni a pénze útját. Ezeknek a költségvetési appoknak a használhatósága meglehetősen széles skálán mozog: némelyik csak a kiadás-bevétel aktuális mérlegét tartja számon, és ezért elsősorban arra alkalmas, hogy egy egyszerű, személyi büdzsét tervezzenek meg vele, míg mások egy család pénzügyeit is kezelni tudják úgy, hogy közben rendszeres megtakarításokra is ösztönöznek. Az utóbbi időben a komplexebb szolgáltatásokat kínáló alkalmazások népszerűsége ugrott meg, és úgy tűnik, hogy a jövőben is elsősorban azok számíthatnak sikerre, amelyek nem csak magas szintű felhasználói élményt nyújtanak, hanem a pénzügyeinkhez kapcsolódóan különféle kényelmi funkciókkal is kényeztetnek. 

Egy jó mobilalkalmazás letöltése a takarékoskodás kezdőlépése lehet

Egészségpénztár feltöltéshez Simple (iOS, Android és Windows Phone)

A virtuális pénztárcák mezőnyében az élbolyban versenyez a felhasználók kegyeiért az OTP Mobil által fejlesztett Simple annak ellenére is, hogy itt nem elsősorban költségvetés tervező alkalmazásról, hanem inkább a vásárlást és a fizetést megkönnyítő megoldásról van szó. Az ok, amiért mégis bekerült a megtakarítást segítő applikációk közé az, hogy a Simple közvetlen egészségpénztári feltöltés és egyenleglekérdezés funkcióval is rendelkezik – márpedig ezt az öngondoskodási formát manapság a leginkább ajánlott megtakarítások között tartják számon. Ha sorba vesszük ezen felül mindazokat a kényelmi szolgáltatásokat, amiket a Simple kínál, egyértelművé válik, hogy ennek az alkalmazásnak ott a helye azoknak a mobiltelefonján, akik a pénzügyeiket és vásárlásaikat a lehető leghatékonyabban akarják intézni. A Simple appal ugyanis

fizethetünk üdítőért az automatáknál,
rendelést adhatunk le egyes éttermekben,
ételt rendelhetünk házhoz,
mozijegyet vásárolhatunk,
koncertjegyet vehetünk,
parkolási díjat fizethetünk,
autópálya-matricát vehetünk,
kezelhetjük a hűségkártyáinkat és gyűjthetjük a segítségével a pontokat,
taxit rendelhetünk.
Az iOS, Android és Windows Phone operációs rendszerekre is telepíthető Simple nagy előnye, hogy nagyon gyorsan fejlődik, és az elfogadóhelyek köre is fokozatosan bővül. Ezen a nyáron például egy igencsak kellemes újdonság került a szolgáltatások közé: az NFC-s mobilfizetés, amellyel olyan könnyen vásárolhatunk, mint egy érintős bankkártyával. Nekünk csupán egy NFC funkcióval rendelkező Android rendszert futtató telefonra van szükségünk, amellyel aztán néhány pillanat alatt digitalizálhatóak az OTP MasterCard vagy Maestro bankkártyák, és ettől kezdve gyakorlatilag bankkártyaként használható a telefonunk az érintéses terminálokkal rendelkező elfogadóhelyeken. Szeptembertől pedig már OTP-s ügyfélnek sem kell lenni a szolgáltatás használatához, mert a Simple kártya segítségével már bármely bank ügyfele használhatja az alkalmazást mobilfizetésre.

Pénzügyek magyarul – Koin (iOs, Android)

A Simple a fizetést könnyíti meg, a Koin pedig nyomon követi, hogy mire adtuk ki a pénzt – ezért a kettő együtt igazán hasznos. Bár rendkívül sok költségvetési app van, mégis ez az, amelyiket leginkább a magyar felhasználók igényeire szabták – nem véletlenül, hiszen eleve egy magyar fejlesztésről van szó. A figyelmességet a haza közönség meg is hálálja azzal, hogy nagyon szorgosan töltögeti le az applikációt. A Koin legfőbb vonzereje, hogy rendkívül egyszerű a használata, és egy viszonylag új frissítésnek köszönhetően már nem csak telefonon, de asztali gépen is rendezhetjük vele a kiadásainkat és bevételeinket, sőt a szolgáltatás weboldalán is, ahova Google- és Facebook-fiókkal, valamint e-mail-címmel is lehet regisztrálni. A tetszetős kezelőfelületen könnyen bejegyezhetjük az éppen aktuális kiadási és bevételi tételeinket: csak beütjük az összeget, és kiválasztjuk hozzá a kiadástípust, amiből egyébként az app kilencet automatikusan fel is ajánl. Az alkalmazásban beállíthatók a rendszeres bevételek és kiadások is, a bevitt adatok alapján pedig áttekinthetjük, hogy az egyes kategóriákban mennyit költöttünk összesen számszerűen vagy az összes költésünkhöz mérve arányosan heti, havi és éves lebontásban. Természetesen a bevételeink alakulásáról is tájékozódhatunk különféle grafikonok segítségével, és az app jelentéseket is küld nekünk arról, hogy épp hogyan állnak a pénzügyeink.

Spendee, a trendi (iOs, Android)

Ha nagyon birizgálja a kíváncsiságunkat, hogy hova folyt el az elmúlt hónapban a pénzünk, és miért nincs egy fityingünk sem a fizetés előtt két nappal, akkor a Spendee-t érdemes kérdezni. Ez a mobilalkalmazás ugyanis egy gombnyomásra megmutatja, hogy miért mennyit fizettünk, és részletes – és nem utolsó sorban gyönyörűen megrajzolt – grafikonokat, ábrákat és statisztikákat készít arról, hogy a különféle költségkategóriákban hogyan is alakultak a vásárlásaink. A bankszámlánkhoz csatlakozva egy komplett családi kassza felett is felügyeletet tarthatunk, és nem csak nyomon követhetjük, mire is ment el a pénz, de előre meg is tervezhetjük az elmúlt időszak kiadásai alapján, hogy a jövőben hogyan osszuk be az anyagi forrásainkat. A Splendee arra is ügyel, hogy ne feledkezzünk meg az esedékes csekkbefizetésekről (erről ugyanis figyelmeztetést küld), és akkor is jó hasznát vesszük, ha olyan nagyobb, eseti kiadásokat tervezünk, mint egy nyaralás, esküvő, lakás- vagy autóvásárlás. A Splendee könyvelését számítógépen is végezhetjük, ehhez csak az alkalmazás oldalára kell lépni, majd a jobb felső sarokban a „Login” feliratra kattintani. Ezután e-mailes, facebookos és Google-fiókos regisztráció közül választhatunk, majd ezt követően el is kezdhetjük feljegyezni a költségeket és bevételeket, amelyek szinkronba kerülnek a telefonos alkalmazással, és ott is megjelennek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top