Életmód

Nagybevásárlás szoptatás közben – életmentő appok anyáknak

Szoptatás közben elintézik a nagybevásárlást, telefonról szabályozzák otthonuk világítását – az anyukák ezekkel az appokkal könnyítik meg gyerekzsivajtól zűrős mindennapjaikat.

A folyton időhiánnyal küzdő anyák sokszor, sok esetben vagy inkább minden helyzetben több feladattal zsonglőrködnek egyszerre. Ebben a zsonglőrködésben a 21. századi mamiknak segítségükre van az okostelefonjuk. De mire is használják? Nagybevásárlásra? Navigációra? Megkértük őket, árulják el, melyek azok a tuti appok, amelyek nem hiányozhatnak a mobiljukról.

Gyorsan és minél egyszerűbben célt érni

Nem is kétséges, hogy a nagyvárosi tájékozódáshoz, közlekedéshez több applikáció is jól jön. Akik autóval közlekednek, szeretnék elkerülni a dugókat, én a Google Mapsre esküszöm, eddig még sosem hagyott cserben, de a megkérdezett mamik közül többen is méltattak egy másik navigációs alkalmazást: “Waze, mert imádom ezt a valós felhasználói adatokkal működő útvonaltervezőt, amely ráadásul nem is csak a főutakat használja” – mondja Nóra, és csak bólogatok, hiszen tudom, milyen szörnyű például egy nyári dugóban ragadni víz nélkül egy éppen bekakált gyerekkel.

Forrás: Waze.com
Forrás: Waze.com

Akik tömegközelednek, azoknak a BKK Futár az elengedhetetlen: “BKK Futár, hogy tudjam, érdemes-e ma beígérnem, hogy busszal megyünk, vagy maradjunk inkább a villamosnál” – tudom meg Enikőtől, aki így elkerül egy sor konfliktust a buszra vágyakozó kistestűvel.
Nekem még a Foursquare nélkülözhetetlen, hiszen ha egy új városban kell gyerekbarát reggelizőhelyet vagy éttermet találnom, akkor ezzel könnyen feltérképezhetem a helyi kínálatot. Ráadásul a felhasználói visszajelzések alapján valós képet kaphatok az adott vendéglátóhelyről.

Bevásárlás, háztartás

Az online shopping ma már nemcsak műszaki cikkek és ruhák területén elterjedt, egyre többen intézik a nagybevásárlást is online, házhoz szállítással, ezzel időt és energiát megspórolva. “Nálam elengedhetetlen a Tesco app, mert szoptatás közben remekül el lehet intézni a havi nagybevásárlást” – mondja a két fiú anyukája, Dudi.

Tesco bevásárló applikációja
A Tesco bevásárlóappja

“A dm applikációja mindig kéznél van, így figyelemmel tudom követni az akciókat, kuponokat, kedvezményeket” – meséli Laura, aki hangsúlyozza, nem kis összegeket hagy a drogériákban pelenkára, popsitörlőkre egy hónapban, így sok pénzt tud megspórolni azzal, ha naprakész a kedvezményekkel kapcsolatban.

De a vásárlós applikációk mellett a bevásárlólista és egyéb teendőlisták készítésére szolgáló programok is fontos helyet foglalnak el az anyukák telefonjain. “A Trello listaírós app az egyik kedvencem, ezt megosztom apával is, együtt bevásárlólistát és to do listákat vezetünk” – mondja Zsófi, ezt Franciska pedig egy másik alkalmazással egészíti ki: “Mi a Wunderlist alkalmazást használjuk.”

Anita telefonja nagyon naprakész, ő nemcsak a bevásárlást intézi a telefonjáról, de a ház világítását is azzal irányítja: “Lifx – ezzel irányítom az összes lámpát a lakásban, persze ehhez mindenhova okos égőt kell elhelyezni.”

Nagybevásárlás szoptatás közben - életmentő appok anyáknak

A családi kassza és a ház rezsijének ügyes-bajos dolgait is sokan intézik telefonjukról szoptatás közben: “A Netbank app – az életben nem jutok el a számítógépig, így szoptatás közben elutalgatom a rezsit” – Andi.

Egészség, életmód

Én imádom a Mi band nevű okosórámhoz tartozó appot, amivel nyomon követhetem, mennyi lépést tettem meg aznap, mennyi a pulzusom, vagy éppen  hogyan aludtam az éjjel. Az egészségre és sportra fókuszáló appok egész tárháza szól kifejezetten az anyukáknak.

Zsófi a gyerekei adatait vezeti: “A Growth+ applikációban követem a gyerekek fejlődését, növekedését, a védőnővel együtt szoktuk nézni a görbéket.”  A szoptatás kezdeti időszakát könnyíti meg a MammaBaby applikáció, amelyben vezethetjük a pisis és kakis pelusok számát, mérhetjük a szoptatások gyakoriságát és hosszát, azt is bejelölve, melyik mellből evett a kicsi.
“Nem feltétlenül az anyasághoz kapcsolódik – veszi át a szót Eszter –, de én gyerek mellett simán elfeledkezem az ilyen dolgokról is… Szóval menstruációs tracker, a Glow app, ami jelez, ha közeleg az idő.”

MammaBaby
MammaBaby

“Én a terhességemet követtem nyomon egy applikációval. Mindig kérdezgetik, hányadik hétben járok: mit tudom én, megnézem a telefonomon – harmadik gyerek, jó, ha szülni bemenni lesz időm” – mondja nevetve Renáta.

Réka relaxációhoz használ egy programot: “Nature Sounds vagy Forest/Rain Sounds – természethangok relaxációhoz. Nappal és este, fektetéskor is használom.”

A Water drink reminder! program abban lehet a segítségünkre, hogy ne felejtsünk el megfelelő mennyiségű folyadékot bevinni a szervezetünkbe.

Water drink reminder!
Water drink reminder!

Képszerkesztők

Ahány anyuka, annyi képszerkesztő. A nagyon népszerű Instagramon kívül a megkérdezettek közül sokan említették a PhotoCollage és Snapseed képszerkesztőket és a Boomerang appot. Inspirálódáshoz, legyen szó akár a gyerek következő szülinapi zsúrjáról vagy az óvónénik év végi ajándékáról, a tuti ötletforrás Pinterest sem hiányozhat a mamik okostelefonjáról.

Snapseed
Snapseed

Gyerekek szórakoztatása

Egy hosszú autóút vagy bürokratikus várakozás során, amikor lehetetlen másképpen lekötni a gyereket, jól jön egy-egy játék a telefonon. A legnépszerűbb a hazai start up mesetára, a Bookr Kids, emellett a Lego Trains, a Baby Puzzle és a Picur Rádió az, amire sok anyuka esküszik.

Bookr Kids
Bookr Kids

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top