Aktuális

6 tévhit a spórolásról

Szeretnénk tudatosan kezelni a pénzügyeinket, és minél többet megtakarítani, ám sokszor nem is tudjuk, hogy többet ártunk, mint használunk. Sok esetben pont azzal növeljük tovább a kiadásainkat, hogy takarékosak próbáltunk lenni.

6 tévhit a spórolásról6. Sokan azt hiszik, ha teljesen letekerik a fűtést, amikor nincsenek otthon, és csak este kapcsolják be, sokat spórolhatnak. Ez tévhit! Sokkal többe kerül egy teljesen hideg lakást felfűteni. Hideg napokon hagyjuk egész nap közepes szinten a radiátorokat, így kellemes lesz a levegő akkor is, ha hazaérünk a munkából, és nem kell egész éjjel maximális fokozaton fűteni.

5. A bevásárlásnál is gyakran esünk hibába, főleg amikor azt gondoljuk, hogy egy nagyobb kiszerelésű élelmiszert megéri megvenni, mert olcsóbb. De biztos, hogy elfogy? Mi van, ha a kukában köt ki? Ugyanolyan a minősége? Ezeket célszerű átgondolni, mielőtt levesszük a polcról a többnek gondolt árut.

4. Ha tudatosan kezeled a pénzügyeidet, és van megtakarításod, akkor már jó úton haladsz. Ám sokan még ma is azt gondolják, hogy otthon van a legjobb helyen a pénzük. Tévhit! Otthon a pénzed nem kamatozik, nincs biztonságban, és bármikor elköltheted. Döntsd el, mennyi időre és mennyi pénzt tudsz nélkülözni, és fektesd be! Választhatsz például féléves futamidejű kincstárjegyet, vagy három évre is lekötheted a pénzedet például Prémium Magyar Államkötvénybe, és a matraccal ellentétben, itt még kamatot is kapsz.

6 tévhit a spórolásról3. A gyermekünknek még csomagolunk uzsonnát, ám magunkra már nem marad idő! Gyakori eset, pedig jól tudjuk, hogy a rohanással nem tudunk spórolni! Ha nem reggelizünk otthon, vagy nem csomagolunk magunknak is ebédet, akkor marad a drágább munkahelyi kávézó vagy ebédlő, ahol napi szinten akár több ezer forintot is elkölthetünk. És akkor még a család nem is evett!

2. Azzal sem feltétlenül spórolunk, ha az alacsony havidíjú csomagot választjuk mobiltelefon vásárlásakor. Sokszor ugyanis átléphetjük a megadott keretet, és ezután sokkal magasabb tarifa alapján fizethetünk. Nézzük át a korábbi telefonszámláinkat, vegyük számításba, hol tudunk spórolni, milyen számokat és mikor hívunk. Ez alapján válasszuk ki a számunkra optimális díjcsomagot. Lehet, hogy ez nem a legolcsóbb, de később biztosan nem fizetünk rá!

1. Sokszor azt gondoljuk, hogy egy hosszú lejáratú áruhitellel jobban jövünk ki, mint ha mondjuk fél éven át félretennénk az adott termékre a pénzt. Ne verjük magunkat hitelbe feleslegesen! Hacsak nem vészhelyzetről van szó, inkább a türelem legyen a jelszavunk, mint az eladósodás!

Korábbi cikkek a témában:
– Retroőrület – kutyás persely és a többiek
– Megfogadtuk! 5 hónapig spórolunk! – 3. rész
– A szakértő válaszol – 3. rész!

– 8 tanács, hogy segíts a szüleidnek
– Térkép! Itt találod az Államkincstár-fiókokat!
– Fiataloknak államkötvényt ajándékba!
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! – 2. rész
– Újabb tévhitek az államkötvényről
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 2. rész
– 10 tanács, hogy a gyerek ne szórja el a zsebpénzt
– Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! – 1. rész
– 7 tévhit az államkötvényről
– 10 tipp, amivel spórolhatunk a rezsin
– Nagy pénzügyi fogalomtár – 1. rész
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 1. rész
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top