Aktuális

Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?

Ha igazán biztonságos befektetést keresünk, akkor válasszunk államkötvényt. Azoknak, akik nem jártasak a témában, segítünk néhány hasznos tippel, és azt is végigvesszük, milyen állampapírok közül választhatunk.

 

Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?Á, mint államkötvény

Az államkötvények tulajdonképpen azok az állampapírok, amelyek futamideje hosszabb, mint egy év. A Magyar Államkötvények (MÁK) 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel kerülnek értékesítésre. Ezek alapján tehát a közép- és hosszú lejáratú kötvények közzé tartoznak. A kötvény alapcímlete 1000 (Prémium Magyar Államkötvény) és 10 000 forint.
A fix kamatozású államkötvényekre évente fizetik ki a kamatot, amelynek mértéke előre rögzített, a tőkét pedig egy összegben, a futamidő lejártakor kapja meg a tulajdonos. Ezzel szemben, ha változó kamatozású államkötvényt választunk, mely általában féléves kamatperiódusú, akkor csak az tudható, hogy milyen módon és mikor kerül sor a kamat megállapítására, de a pontos összeget előre nem tudhatjuk.

B, mint biztonságos

Manapság az ember százszor átgondolja, mégis mibe fektesse a megtakarítását. Ha az állampapír mellett döntünk, akkor a lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést, mely követelés az állammal szemben nem évül el!

K, mint kedvezmények

Tartós befektetési szerződés (TBSz) esetén az állampapírokon elért kamat, illetve hozam jelentős adókedvezménnyel (3 éves lekötés után), vagy akár adómentesen (5 év elteltével) kerülhet a befektetők számára kifizetésre. A TBSz igénybevételével a hosszú távon takarékoskodni kívánók akár magasan az infláció feletti hozamot is el tudnak érni kamatadómentesen, amennyiben a lekötéseiket futamidő végéig tartják. Ha a tőkét újra befektetik a felhalmozott kamattal együtt, akkor a nyugdíjas évekre, lakásra, autóra, a gyermek taníttatására is felkészülhetnek az állampapír-befektetéssel rendelkező kockázatkerülő, tudatos kisbefektetők.

T, mint termékek

Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?Számos, kifejezetten a lakosság számára elérhető államkötvény közül választhatunk. Az első ilyen a Prémium Magyar Államkötvény, mely 3 és 5 éves futamidejű is lehet, és már 1000 forintos alapcímletben megvásárolható. Kizárólag belföldi magánszemélyek élhetnek ezzel a konstrukcióval. A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. Minden sorozat a kibocsátáskor meghatározott hónap szerinti infláció mint kamatbázis felett biztosít változó, jelenleg 3–5% kamatprémiumot. Kamatfizetés évente történik, a futamidő végén pedig a kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra. Megvásárolható, de a futamidő alatt bármikor eladható a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban, valamint a WebKincstáron keresztül.

A második államkötvény magánszemélyeknek a Kincstári Takarékjegy, mely 1 vagy 2 éves futamidejű is lehet. Ezek fix, lépcsős kamatozásúak, és 10 000, 50 000, 100 000, 500 000 és 1 000 000 Ft-os címletekben is megvásárolhatóak. Hasonlóan a Prémium Magyar Államkötvényhez, itt is kizárólag belföldi magánszemélyek élhetnek ezzel a lehetőséggel. A futamidő a vásárlás napján indul. Az első három hónapban nem, de ezt követően az időarányos rész számítása alapján fizet kamatot. A Kincstári Takarékjegyben megtestesített tőkét és kamatokat a visszaváltás napján, a kamatadó levonását követően kapja kézhez az ügyfél.  Megvásárolható, illetve a futamidő alatt visszaváltható a Magyar Posta Zrt. kijelölt fiókjaiban.

A harmadik lehetőség a Kamatozó Kincstárjegy, melynek egyéves a futamideje. 10 000 forintos címletben vásárolhatjuk meg, és fix kamatot kapunk. A Kamatozó Kincstárjegyet belföldi magánszemélyek, cégek, intézmények… vásárolhatják meg. Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, azaz 100%-os árfolyamon lehet. Az egyéves futamidő a jegyzés lezárását követő második munkanaptól kezdődik. A futamidő végén a kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra. Jegyezhető, illetve a futamidő alatt eladható a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban, a WebKincstáron keresztül, valamint a lakossági elsődleges forgalmazók fiókhálózatában (CIB, K&H, OTP, UniCredit Bank és Takarékbank).

Mi a kincstárjegy?

Kincstárjegynek nevezzük azt az állampapírt, amelynek futamideje nem haladja meg az egy évet. Lehet kamatozó, illetve nem kamatozó. A két változat közötti különbség abból fakad, hogy a megjelölt pénzösszegen kívül kamatot is kapunk-e a lejárat végén vagy sem.

Akik egyéves vagy egyévesnél is rövidebb futamidőben gondolkodnak, azoknak remek lehetőség a fentebb említett Kamatozó Kincstárjegy, valamint a Féléves Kincstárjegy, ahol mindössze 6 hónap a futamidő, de ugyanúgy, mint az előzőnél, fix kamatozásról beszélhetünk. Kizárólag belföldi magánszemélyek vásárolhatják, és jegyzés útján kerül forgalomba. Futamidő végén az időarányos kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra. Jegyezhető, illetve futamidő alatt eladható a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban, valamint a WebKincstáron keresztül.

A lakosság számára szintén elérhető a Diszkont Kincstárjegy legfeljebb 12 hónapos futamidejű, nem kamatozó értékpapír, mely névérték alatt, diszkontáron kerül kibocsátásra 10 000 Ft-os alapcímletben. Ezt belföldi és külföldi magánszemélyek, cégek, intézmények…egyaránt megvásárolhatják. A névérték kifizetése lejáratkor, egy összegben esedékes, mely az árfolyam-nyereségadó levonását követően kerül kifizetésre. A hozam összege a névérték és a vételár közötti különbség. Megvásárolható, illetve a futamidő alatt eladható a Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban, a WebKincstáron és a TeleKincstáron keresztül, továbbá az elsődleges forgalmazók kijelölt fiókjaiban.

Ú, mint újdonság    

Novembertől új termékkel bővült a Magyar Államkötvény családja. Ez pedig a Prémium Euró Magyar Államkötvény, mely hároméves futamidejű, változó kamatozású, az euróövezeti átlagos fogyasztói árindex, plusz 2,5 százalékos kamatprémiummal rendelkező, 1 euró alapcímletű állampapír. Kamatfizetés évente történik. Futamidő végén a kamat a tőkével együtt a kamatadó levonását követően kerül az ügyfél számláján jóváírásra.

A teljes állampapír-portfólió összefoglaló ismertetője itt található.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top