Aktuális

Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! 1. rész

Mibe fektessem a pénzem? Melyik a számomra legmegfelelőbb államkötvény? Hogyan zajlik a kifizetés... Olvasóink kérdéseire szakértőnk, dr. Borbély László András válaszol.

Pénzügyi tanácsok - A szakértő válaszol! 1. részTedd fel a kérdésedet szakértőnknek!

Küldd el e-mailben
kérdésedet, szakértőnk, dr. Borbély László András pedig válaszol! A segítő tanácsokat a Pénztárca rovatunkban olvashatod!

dr. Borbély László András
szakterülete: adósságkezelés
elérhetősége: penztarca@nlcafe.hu
Mottó: „Ki mondta, hogy befektetni nehéz?”
Szakmai pályafutását kutatóintézetekben kezdte. 1992-ben lett a Pénzügyminisztérium munkatársa. Húsz éve foglalkozik a magyar államadósság kezelésével. 1995, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. megalakulása óta az intézmény helyettes vezetője.

 

Milyen szempontok alapján döntsek?


Pénzügyi tanácsok – A szakértő válaszol! 1. részOlvasónk kérdezte:

„Régóta gondolkodom azon, hogy félretett pénzemet befektetem. De a különböző színes prospektusok és tévés ajánlatok ellenére sem tudok dönteni, mert lássuk be, én nem vagyok szakértő. Mégis milyen szempontok alapján döntsem el, hogy mibe fektessek? – Katalin (34), Budapest

Dr. Borbély László András szakértő válasza:

Először is azt célszerű eldönteni, hogy meddig tudja nélkülözni a megtakarított pénzét. Általában nagy a csábítás a hosszabb futamidejű befektetésekre, hiszen mind az állam, mind a bankok számára a hosszabb futamidejű forrás sokkal többet ér, és ezért általában hajlandók is magasabb kamatot fizetni. Azért mégis ez az első eldöntendő kérdés, mert általában csak abban az esetben kapja meg az ember a befektetéskor ígért/számított hozamot, ha az előre rögzített lekötés végül is lejár. Természetesen minden lekötés/befektetés a futamidő vége előtt feltörhető, az állampapírok esetében is mindig van visszaváltási vagy eladási lehetőség, de ez többnyire alacsonyabb kamat realizálásával vagy hozamveszteséggel jár.

A második döntési szempont az, hogy a kiválasztott futamidőt tekintve hova fektessen be. Azaz hol érhető el a legmagasabb hozam, természetesen a számunkra még elfogadható kockázatok mellett. Itt is komoly a csábítás, mivel a kockázatosabb befektetések általában nagyobb nyereséggel kecsegtetnek, ez azonban egyáltalán nincs garantálva. (Van is erről egy régi vicc: hogyan lehet közepes nagyságú vagyonra szert tenni a tőzsdén? Hát úgy, hogy elveszítjük egy nagyobb vagyon egy jelentős részét.) Ha a legbiztosabb befektetést keressük, akkor az állampapírokat érdemes megnézni, amelyek önmagukban is széles termékkört és változatos befektetési lehetőséget biztosítanak. Ha az egyéb kibocsátók (például bankok) betétei és kötvényei is szóba jöhetnek, akkor természetesen még szélesebb befektetési lehetőségekkel lehet találkozni.

Miért biztonságos az állampapír?

Olvasónk kérdezte:

„Befektetés előtt állok, és barátaim szerint állampapírt vásároljak. Miért mondják biztonságosabbnak az állampapírt, mint bármely más befektetési formát? Tamás (42), Kaposvár

Borbély László András szakértő válasza:

A befektetések mögött a hazai pénzügyi piacok legnagyobb és legstabilabb szereplője, a magyar állam áll. Lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést. Ez a követelés az állammal szemben nem évül el.

Korábbi cikkek a témában:
– 7 tévhit az államkötvényről
– 10 tipp, amivel spórolhatunk a rezsin
– Nagy pénzügyi fogalomtár – 1. rész
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 1. rész
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top