Aktuális

10 tipp, amivel spórolhatunk a rezsin

"Zárd el jól a csapot, hogy ne folyjon feleslegesen!" – ugye ismerősen cseng ez a mondat abból a bizonyos játékból? Sokszor elhatároztad már, hogy spórolni fogsz a rezsin, de mindig kudarcba fulladt a kísérlet? Íme tíz tanács, amiket betartva több marad minden hónapban a zsebedben!

10.
Szellőztetés

A friss levegőre szükség van, de nem mindegy, hogyan „frissíted fel a lakást”. Szellőztetésnél tekerd le a radiátorokat, vagy kapcsold alacsonyabb fokozatra a termosztátot. Tárd ki az ablakokat, és csinálj kereszthuzatot. Nem kell fél órán át szellőztetni! Inkább többször, de rövidebb ideig tarts intenzív szellőztetést!

9.
10 tipp, amivel spórolhatunk a rezsinTudatos bevásárlás
Nem lehet elégszer elmondani: bevásárlás előtt mindig készíts listát! Ha előre megtervezzük, mit főzünk a héten, mikor nem vacsorázunk otthon, mire is van szüksége a családnak, és nem veszünk felesleges dolgokat, havonta több ezer forintot is spórolhatunk!

8.
Az a fránya töltő

Nálad is éjjel-nappal be van dugva a telefontöltő a konnektorba? Hiba! A töltő ugyanis akkor is fogyaszt áramot, amikor nincs rádugva a telefon.

7.
Csak egy pohár

Gyerekként rászoktunk, de felnőttként elhagytuk. Mi az? A fogmosásnál használt pohár! Ha spórolni szeretnél a vízszámlán, akkor ideje visszaszoknod rá! Zárd el fogmosás közben a csapot, és használj poharat. Így akár nyolc liter (!!!) vizet is megspórolhatsz alkalmanként!

6.
Karbantartás

Nem is gondolnád, hogy a rendszeresen karbantartással mennyit spórolhatsz! A gázkészülékek rendszeres – szakértő által végzett! – tisztításának köszönhetően akár 20 százalékkal is növelhető a készülékek hatékonysága. Így pedig csökkenheted a kiadásokat!

5.
Alternatív munkába járás

A legjobb és legolcsóbb megoldás a tömegközlekedés, de nyáron nem kell erre sem költened, ha bringával jársz be dolgozni. Télen pedig szervezzetek „telekocsit” a kollégáiddal. Ez azt jelenti, hogy akik ugyanazon a környéken laknak, egy autóval járnak be dolgozni és mennek haza, így a költségek eloszlanak, és még a környezetet sem szennyezitek annyira!

4.
Használd ki!

Sokan csak megkötjük a mobil-előfizetésünket, de nem is figyelünk arra, hogy milyen lehetőséget nyújt nekünk az adott tarifacsomag. Mindig olvasd el részletesen a leírást! Telefonálj ismerőseidnek és rokonaidnak a kedvezményes időszakban.

3.
Hűtőtippek!

Hónap végén nálad is üresen marad a fagyasztó? Ilyenkor bizony sokkal több áramot fogyaszt a frizsider! Tölts meg üres flakonokat vízzel, és tedd be őket a fagyóba. Ezzel energiát és pénzt spórolhatsz!

A CÉL
Gondolj bele, hogy azt a pénzt, amit most – még ha képletesen is – kidobsz az ablakon, költhetnéd másra is. Lenne megtakarításod, amiből később államkötvényt vásárolhatnál vagy befektetnéd. Ha jól kezeled a megtakarításodat, a kötvény lejárta után magad is meglepődsz azon, hogy mennyi pénz ütötte a markod. 

2.
Hűtőtippek 2.

Mindig hagyd szabadon és tartsd tisztán a hűtő szellőzőnyílását! A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény az elvártnál több energiát fogyaszt.

1.
Ha jön a nyár

Még javában tart a hideg, de nyáron a kánikulában mindenki pánikolva keresi a légkondi távirányítóját. Pedig megfelelő árnyékolással minimálisra csökkentheted a légkondicionálók üzemidejét.

Korábbi cikkek a témában!
– Nagy pénzügyi fogalomtár – 1. rész
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 1. rész
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top