Aktuális

7 tévhit az államkötvényről

Ideje eloszlatni néhány tévhitet az állampapírokról. Ne a szomszédtól vagy a buszon utazóktól tájékozódj, tudd meg tőlünk a hiteles információkat!

7.
„Az állampapír, az államkötvény és a kincstárjegy ugyanaz”
TÉVHIT!
Az állampapír gyűjtőfogalom, ezen belül államkötvényeknek azokat az állampapírokat nevezzük, amelyek futamideje hosszabb, mint egy év. A Magyar Államkötvények (MÁK) 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel kerülnek értékesítésre. Kincstárjegynek nevezzük azt az állampapírt, amelynek futamideje nem haladja meg az egy évet.

6.
„A kincstárjegy NEM kamatozik”

TÉVHIT!
Hogy egészen pontosak legyünk: kétféle kincstárjegyet különböztetünk meg. Lehet kamatozó, illetve nem kamatozó. A nem kamatozó kincstárjegy (Diszkont Kincstárjegy) névérték alatt, úgynevezett diszkont áron kerül kibocsátásra, lejáratkor pedig a névérték kerül kifizetésre. A kamatozó változat esetében pedig a rajta megjelölt pénzösszegen kívül kamatot is kapunk.

5.
“Szülő-gyermek (vagyis két személy) is rendelkezhet »ugyanazzal« a Kincstári Takarékjeggyel”
TÉVHIT!
A Kincstári Takarékjegy jogosultja kizárólag az a személy, aki a Kincstári Takarékjegyen név és azonosító adatok szerint feltüntetésre kerül, így is törekedve – pl. a papír elvesztését követően – a maximális biztonságra. Arra azonban van lehetőség, hogy a tulajdonos meghatalmazzon más személyt, aki az értékpapírt a tulajdonos nevében megvásárolja vagy beváltja.

 

7 tévhit az államkötvényről

4.
„Interneten nem lehet állampapírt venni!”

TÉVHIT!
Amennyiben szerződést kötsz a Magyar Államkincstár valamely fiókjában, akkor később interneten keresztül (WebKincstár) is lebonyolíthatod a vásárlást a www.allamkincstar.gov.hu oldalon. Egyes állampapír típusokat (pl: Kamatozó Kincstárjegy) pénzügyi szolgáltatók (pl. bankok)  is forgalmaznak esetében is van erre lehetőség.

3.
„Ez olyan rizikós”
TÉVHIT!
Ha állampapírba fektetjük be a megtakarításunkat, akkor a lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra az állam értékhatártól függetlenül garantálja a kifizetést, mely követelés az állammal szemben nem évül el!

2.
„A lejárt, de még nem visszaváltott állampapír nem ér semmit”

TÉVHIT!
Tévhit, bár azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint senki ne húzza sokáig a visszaváltást. Az állampapírt minél hamarabb célszerű visszaváltani, mivel az értékpapír jogosultját az értékpapír lejárata után az értékpapírban feltüntetetteken felül további kamat NEM illeti meg, ez pedig azt jelenti, hogy a lejáratot követően az állampapír nem kamatozik tovább.

1.
„Nem tudok miből választani”

TÉVHIT
Számos, a számodra leginkább kedvező kötvény és kincstárjegy közül választhatsz. Lekötheted a pénzedet kevesebb, mint egy évre a  a kifejezetten lakosság számára értékesített, Féléves Kincstárjegy segítségével. De akár egy-, kettő-, három- vagy ötéves futamidővel is számolhatsz a Prémium Magyar Államkötvénynek és a Kincstári Takarékjegynek köszönhetően. Részletek itt!

Korábbi cikkek a témában!
– 10 tipp, amivel spórolhatunk a rezsin
– Nagy pénzügyi fogalomtár – 1. rész
– „Megfogadtuk: öt hónapig spórolunk!” – 1. rész
– Miért jobb a megtakarítás a hitelnél?
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 1. rész
– Hogyan menthetjük meg a pénzünket? – 2. rész
– Mi az államkötvény, és miért jó befektetés?
– Miért éri meg előtakarékoskodni?
– Légy képben! Mi a tőke? Mi a kamat?
– 10 tipp a családi költségvetés megtervezéséhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top