Család

Rájuk panaszkodunk a legtöbbet a családban

Kutatás készült arról, hogy kik a legidegesítőbb családtagjaink általában. Ha a kaliforniai és az izraeli kutatók helyesen vonták le a következtetést, akkor az eredményen nem is fogsz meglepődni.

1100 embert kérdezett arról egy nemzetközi kutatócsoport, amelyet Claude Fischer, a kaliforniai Berkeley Egyetem és Shira Offer, az izraeli Bar-Ilan Egyetem szociológusa vezetett, hogy miként viszonyulunk idegesítő kortársainkhoz. Az American Sociological Review című szaklapban megjelent tanulmányból pedig kiderül, hogy senki nem tud bennünket annyira bosszantani, mint a nőnemű tagok a családban. A megkérdezetteknek több mint a fele nő volt, és hasonló véleményre jutottak a fiatalabb és az idősebb válaszolók (függetlenül attól, melyik nemet képviselték). 

A 20-as éveikben járó önkéntesek a lánytestvérüktől (30 százalék) borultak ki a legjobban, őket követték azok, akik a feleségüktől (27 százalék) és az anyjuktól (24 százalék). Csak ezután következtek a listán az apák, a fiútestvérek, a hímnemű partnerek, illetve lakótársak. Az idősebb korosztályban is a megkérdezetteket leginkább az anyjuk (29 százalék), a társuk (28 százalék), az apjuk, valamint a lakótársuk (24-24 százalék) képes az őrületbe kergetni.

A kutatók mindebből nem azt a következtetést vonták le, hogy a nők idegesítőbbek, mint a férfiak, hanem azt, hogy azért panaszkodhatunk gyakrabban a nőkre, mert ők jobban törődnek azokkal, akikkel valamilyen szociális kapcsolatban állnak. Jobban függünk tőlük – mondta Claude Fischer.

(via Bild.de, Blikk.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top