Család

Sokkal könnyebb lesz csokot igényelni

Jelentősen csökkennek a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok igénybevételének adminisztratív terhei.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra a következtetésre jutott, hogy az emberek sokkal szívesebben vesznek igénybe támogatást, ha kevesebb az adminisztratív teher, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szabályainak, illetve igénylése feltételeinek egyszerűsítése mellett döntöttek.

Bevezetik a nyilatkozati elvet, azaz az igénylőknek nem kell majd minden igazolást, dokumentumot papíron benyújtaniuk, hanem elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk. A nyilatkozatok valóságtartalmát a NAV bármikor ellenőrizheti.

További változás még, hogy a külföldről hazatérő családoknak nem kell 180 napos tb-jogviszonyt felmutatniuk a csok igénylésekor, illetve a bankoknak a lakásvásárlási ügyekben most már 30 nap alatt, építkezéseknél pedig 60 napon belül kell dönteniük a hitelről.

A csokot eddig az ingatlan adásvételi szerződésének aláírását követő 120 napon belül kellett igényelni, február 15-től viszont 180 nap áll rendelkezésre a szerződéskötéstől az igénylésig.

Novák Katalin, az Emmi államtitkára szerint eddig 66 ezer család tudta már igénybe venni a csokot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top