Család

Rosszul járnak az IKEA-alapítójának örökösei

A vállalat felépítése egyedülálló, és meglehetősen bonyolult, ez az IKEA hosszútávú fennmaradását szolgálja.

Az IKEA alapítója, Ingvar Kamprad január 28-án hunyt el, és a világ nyolcadik leggazdagabb embereként 58,7 milliárd dolláros vagyont hagyott maga után. Az üzletembernek első házasságából van egy adoptált lánya, Annika, míg a második házasságából három fia született, Peter, Jonas és Mathias. Az örökösök azonban csak a vagyon egy töredékéhez jutnak majd hozzá. A IKEA áruházak jelentős része ugyanis a Stichting INGKA Alapítvány tulajdonában van, mely jótékonysági szervezeteket, illetve dizájn innovációkat támogat.

Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója (Profimedia)

Az alapítványt ugyan Ingvar Kamprad hozta létre a nyolcvanas évek elején, de nem a családja, hanem a lichtensteini székhelyű Interogo Alapítvány iránytja, mely az IKEA márka szellemi tulajdonának birtokosa. A vállalat felépítése egyedülálló, és meglehetősen bonyolult, az IKEA hosszútávú fennmaradását szolgálja. Bár a családtagok tagjai a cégcsoport felügyelőbizottságának, ám csak kis szerepet játszanak. Az alapítvány lényegében saját magát birtokolja és a családtagok nem jogosultak saját részvényekre. A struktúra lehetetlenné teszi azt is, hogy Ingvar Kamprad halála után bárki, akár még ha közvetlen örökös is, irányítása alá vonja a vállalatot.

A család tulajdonában van viszont az önmagában is több milliárdos értéket képviselő Ikano csoport, melynek égisze alatt számos pénzügyi, ingatlan-, gyártási és kiskereskedelmi vállalkozás működik.

The Sun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top