Család

Gyász Dániában: meghalt Henrik herceg

Sosem lehetett király a január közepén kórházba került dán herceg.

A múlt évben demenciával diagnosztizált Henrik dán herceg halálhírét szerda reggel közölték. II. Margit királynő férjét egy hónapja szállították kórházba tüdőfertőzés miatt, és azóta is ott kezelték, csak halála előtt pár nappal tért haza, hogy családja körében lehessen.

Henrik sosem rejtette véka alá abbéli frusztrációját és keserűségét, hogy sosem válhatott Dánia királyává és társadalmilag nem kezelték egyenlően 1972-ben királynővé koronázott feleségével, ő mindig „csak az uralkodónő férje” maradt. Annak ellenére, hogy Margit legidősebb gyermekként jött a világra (IX. Frigyes dán király, édesanyja Ingrid dán királyi hercegné), nem trónörökösnek született, hiszen az örökösödési törvények értelmében Dánia trónját csak férfiak foglalhatták el. Az alkotmány módosítására tett próbálkozások 1947-ben kezdődtek, miután kiderült, hogy Ingridnek nem lehet több gyereke, így válhatott Margit végül mégis királynővé.

II. Margit dán királynő és Henrik dán herceg II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg társaságában. (Fotó: Profimedia, Press Association)

Későbbi férjével, az akkor még Henri de Labordé de Monpezat néven ismert francia diplomatával 1965-ben találkozott. A pár két évvel később kelt egyben, Henri-ból ekkor lett Henrik, Dánia hercege.

A múlt év eleje óta olyan pletykák kaptak szárnyra, hogy Margit esetleg lemond a trónról. Ha ez megtörténik, a sorban nem férje, hanem elsőszülött fia, Frigyes követi. Henrik augusztusban azzal a kijelentésével okozott botrányt, hogy halála után nem felesége mellé akarta temettetni magát a székesegyházban (ide temetik évszázadok óta a dán királynőket). Egy 2002-es interjúban Henrik már hangot adott fájdalmának, miszerint saját otthonában nemcsak felesége, de fiai is „félrerakták” őt.

Henrik és Margit (Fotó: Patrick van Katwijk/Getty Images)

„Évek óta mindig csak a második vagyok. Nagyon elégedett vagyok ezzel a szereppel, de a sok Dániában eltöltött év után nem akarok hirtelen a harmadik helyre kerülni és valami fárasztó tartozékká válni.”

A királyi palota közlése szerint március 14-ig tart a gyász, a királyi család addig nem vesz részt semmilyen eseményen sem. Mi lesz utána? Vajon Margit tényleg lemond a trónról, és Frigyes válik uralkodóvá? Ha ez megtörténik, akkor felesége, Mary kerül abba a pozícióba, mint Henrik. Ám ezt sokan valószínűtlennek tartják, csak abban a helyzetben képzelhető el, ha Margit képtelen lesz már az uralkodói pozíciójával járó kötelességeknek megfelelni.

Fotó: Profimedia, Abaca

Az persze így is nyilvánvaló, hogy Mary egy nap hivatalosan is Frigyes hitvestársa lesz, de valószínűleg nem az elkövetkező egy évben. Emellett, ahogy Henrik is gyorsan a dán nép szívébe lopta magát, valószínűleg Maryt is gyorsan megkedvelnék. A hercegnő már most szimpatikus évekkel ezelőtti, komoly depressziós korszakáról nyíltan valló közvetlensége miatt. Az édesanyja elvesztése miatt súlyos depresszióba esett nő néhány éve alapítványt hozott létre a szociálisan elszigetelődött és teljességgel magukra maradt emberek számára.

Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top