Család

„Összeomlottam, amikor a felesége terhes lett” – Egy szeretőt is meg lehet csalni?

Borzasztóan fájdalmas egy kapcsolatban, ha megcsalnak, de ritkán látunk bele, hogy az a bizonyos harmadik hogyan él együtt a szeretői szereppel.

Ne ítélkezz!

Időről időre olyan szereplőket mutatunk be, akik felett a többség hajlamos gondolkodás nélkül, indulatból azonnal ítéletet mondani. Mielőtt azonban pálcát törnénk valaki felett, érdemes az ő nézőpontjából is megvizsgálni a dolgokat, a felszínes igazságok keresése helyett a dolgok mélyére tekinteni. Erre törekszünk mi is.

Két nő mesélte el a történetét, mindketten szeretők, mégis teljesen máshogy élik meg a helyzetet. Andi úgy érzi, a férfi megcsalja a feleségével, Nóri viszont teljesen lazán kezeli a saját szerepét.

Általában úgy él az emberek fejében egy ilyen hármas felállás, hogy van a könnyűvérű szerető, aki elcsábítja az ártatlan férfit az áldozat feleség mellől. Ez a sztereotípia nem feltétlenül igaz, egy szeretői szituáció sosem fekete vagy fehér, nincs egyértelműen gonosz és jó szereplő a történetben. Azt a bizonyos hűségesküt pedig nem a harmadik személy tette le…

Andi sem azért lett szerető, mert szabadidejében az a kedvenc hobbija, hogy nős pasik fejét elcsavarja.

Ahogy meséli, egyszerűen nem volt más választása, nem tudott parancsolni az érzelmeinek, menthetetlenül beleszeretett a férfiba, akinek már öt éve a szeretője. Lelkileg tönkremegy ebben a kapcsolatban, folyton szakít a pasival, mert úgy érzi, nem bírja már tovább, de aztán mindig győz benne az, hogy szereti, és visszatér hozzá szeretőnek.

„Nagyon régóta tart, úgy érzem. A neten ismerkedtem meg vele, sajnos már a profilképébe beleszerettem. Amikor pedig találkoztunk, elgurult a gyógyszerem tőle. Azóta olyan, mintha börtönben lennék, a saját érzelmeim börtönében. Hiába szakítok vele, annyira elkezd hiányozni, hogy az sokkal fájdalmasabb, mint a tudat, hogy van családja. Ő is szeret engem, szerintem ez a része nem hazugság, nem lehet tettetni, de a gyerekek miatt marad a felesége mellett. Én meg csak kínzom magam, és reménykedem, hogy hátha a nő talál magának valaki mást, és szakít a férjével, mert talán akkor megkaphatom.

Mindig azt mondogatta, hogy nincs köztük semmi a feleségével, aztán kiderült, hogy az asszony terhes lett a második gyerekkel. Teljesen összeomlottam a hírre. Tudom, hogy furcsán hangzik, de mégis úgy éreztem, hogy megcsalt a nejével. Egészen addig valahogy el tudtam magamban távolítani a képet, hogy van felesége, úgy gondoltam rájuk, mint lakótársakra, akik két szót is alig váltanak, és elhittem, hogy én vagyok a fontosabb nő az életében.

szomorú nő szerető

Jelenet az “In the mood for love” című filmből

Azért hozzáteszem, nem vagyok bolond, nem magamtól találtam ki, hogy fontosabb vagyok számára, hanem ő is alátámasztotta ezt bennem olyanokkal, mint hogy minden nap órákig cseteltünk, váratlanul virágot küldött a munkahelyemre, meg ha találkoztunk, az sosem csak a szexről szólt. Programokra jártunk, és királynőként bánt velem.

Mintha párkapcsolat lenne, úgy viselkedett velem, és ha kérdezgettem a családjáról, mindig csak arról beszélt, hogy a gyerekek milyen fontosak neki, a neje pedig felesleges konc a nyakán.

Ezek után nem csoda, hogy úgy éreztem magam, mint egy megcsalt feleség, pedig csak egy szerető vagyok. Azóta már jobban tudom, hol a helyem, nem mintha el tudnám teljesen fogadni, hogy örök második lehetek az életében.”

Andinál egyértelmű, hogy a férfi őszintétlensége vezetett oda, hogy ennyire komolyan veszi a nő a kapcsolatukat. Ha a férfi ugyanúgy indított volna, mint Nóri esetében, ahol mindkét fél tisztában volt vele az elejétől, hogy ez a szexről szól, arról, hogy pár órára jól érezzék magukat együtt, akkor Andi sem menne tönkre a szeretői szerepben. Sőt lehet, hogy eleve nem is ragadt volna bele ebbe a kapcsolatba.

Nóri nem is nevezi magát szeretőnek, mert bár nős a férfi, a kapcsolatuk csak azon a havi egy alkalmon él, amikor találkoznak. Nincsenek szerelmes üzenetek időközben, és Nóri sem faggatja a férfit a házasságáról.

„A Tinderen ismerkedtem meg egy nős pasival. Ő volt az első, akivel az ötéves kapcsolatom véget érte után lefeküdtem. Tudtam, hogy családos, de úgy voltam vele, hogy már elnézést, de dugni pont jó az ilyen férfi. Tényleg csak és kizárólag ezt akartam, gondoltam, úgysem látom többé, így jobb is, nem fog nyaggatni. Aztán annyira jó volt vele az első alkalom, hogy összejárunk azóta is.

szerető árnyék sziluett párkapcsolat

Jelenet az “In the mood for love” című filmből. (Forrás: imdb)

Nem mondanám egyébként szeretőnek magam, a felesége nem érdekel, azt gondolom erről, hogy ő egy felnőtt férfi, aki el tudja dönteni, hogy mit akar az életében és mit nem, és ha akar velem néha szexelni, akkor az nekem rendben van.

Van egy olyan gyanúm, hogy a neje tud erről, legalábbis arról, arról az estéről, amikor megismerkedtünk.  Szerintem köztük valami olyan lehet – mert volt, hogy láttam őket együtt –, hogy ő szeretne a neje kedvében járni, de a felesége testbeszédén messziről látni, hogy nem tekinti őt férfinak. Valószínűleg jól működnek együtt, jó életet élnek, vannak közös programjaik, de ennyi.

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen kár, hogy a neje hamarabb megtalálta őt, mint hogy én tudtam volna, hogy ő van, de ezzel így jártam.

Amikor nálam van, mindig piálunk, beszélgetünk, bár szigorúan csak a szex után. Az első mindig az, hogy amint belép a lakásba, lerohanom. Szerintem azon túl, hogy kedvel engem, és a szex jó velem neki is, ez lehet még a vonzó, hogy én egy kislány rajongásával fogadom minden egyes alkalommal.

Nem beszéltük meg, hogy ez milyen viszony lesz, soha nem beszéltünk erről. Én tudom, hogy ez milyen kapcsolat, nem kell nevesíteni. Arról, hogy a felsége mellett miért lett szexpartnere, nem tudok. Elmondja amit akar, én nem kérdezgetek, őszintén nem érdekel, ez úgysem lesz ennél felvállaltabb.

A hétköznapokban nem is szoktunk csetelni sem, nem ápolgatjuk egymás lelkét, nem küld nekem félreérthető jelzéseket meg szívecskéket üzenetekben, ezért sem az a tipikus szeretői viszony ez. Havonta egyszer találkozunk, de volt, hogy kihagytunk két-három hónapot is, ilyenkor békén hagyom.

Én sem így képzeltem, amikor kislány voltam. Szerintem senki nem akar ilyen kapcsolatot, de mégis sok jót hoz az életembe, jobb, mintha nem lenne. Nem csinálnám, ha a jó nem lenne túlsúlyban, de még egy ilyennek nem adok helyet az életemben, ami nem vezet sehová.”

Fontos látni, hogy mindkét nő normális kapcsolatot szeretne, nem ez az életcéljuk, hogy szeretők legyenek. Vágynak arra, hogy elsők legyenek, az egész „királylányos csomag” kellene nekik is, amiben férj, gyerekek, család van. Nem rossz emberek, akik tudatosan szét akarnának zilálni egy családot, csak épp olyan döntéseket hoztak, amik ehhez a helyzethez vezettek. A boldogság kereséséhez nekik is joguk van, viszont más emberek ígéreteit nem nekik kell betartaniuk, ahogy az sem az ő kérdésük, hogy vajon mi hiányzik annak a bizonyos férfinak az életéből annyira, hogy nem fontos számára a hűség. Vagy talán az életen át tartó monogámia valami olyasmi, amit a ma embere szeretne megtartani, de valójában egyszerűen nem való neki? Amennyien küzdenek a problémával (és saját vágyaikkal, dilemmáikkal, kötöttségeikkel), ez bizony elképzelhető.

Címlap kép: In the mood for love (forrás: imdb)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top