Család

Kiabálás helyett próbáld meg ezt a két mondatot a gyereknél

Amellett, hogy persze csodálatos dolog az anyaság, néha nagyon frusztráló is tud lenni, nem csoda, ha néha elkezdesz kiabálni, mert elveszted a türelmedet.

Csakhogy nem lehet a gyerekeket okolni azért, mert a szülők idegesek lesznek, ugyanis ők csak pont úgy viselkednek, mint egy gyerek.

Általában a saját elvárásaink miatt leszünk mérgesek, mert a gyerek nem tud úgy viselkedni, ahogy mi azt szeretnénk.

A legtöbb gyerek próbálja a legjobbat kihozni magából, hatalmas bennük a megfelelési vágy a szüleik felé, hogy büszke legyen rájuk anya és apa. Ám egy kisgyerek nem mindig tudja legyőzni magában az ösztöneit és vágyait a jó viselkedés érdekében. Ilyenkor történik az, hogy nem segít a házimunkában, hiába szólunk neki harmincszor, nem szedi össze a játékait, nem tud nyugton ülni az iskolában. Ettől aztán jön otthon a balhé és kiabálás, de van egy trükk, amit Annie Renau háromgyermekes anya használ a saját gyerekeinél, és amivel az ilyen helyzetekben megőrizhetjük a hidegvérünket.

Azt kell szem előtt tartanunk első lépésként, hogy a gyerek küzd magában. Küzd azzal, hogy tudja, hogy most nem az elvárásainknak megfelelően viselkedik, pedig szeretne megfelelni nekünk. A következő lépés pedig az, hogy megpróbáljuk ezzel a két mondattal megoldani a helyzetet:

„Látom, hogy szeretnéd kihozni magadból a legjobbat. Hogyan segíthetek benne?”

Ez a két mondat mindent megváltoztathat, mert egyrészt nem kezdünk el kiabálni vele, nem szégyenítjük meg, másrészt pedig tudatjuk vele, hogy jó embernek látjuk alapvetően. És végül is az a feladatunk szülőként, hogy segítsünk a gyerekeinknek kihozni önmagukból a legjobbat. Senkit sem lehet motiválni azzal, hogy rámutatunk a gyengeségeire, és nevetségessé tesszük, inkább csak félni fog tőlünk.

Ha észben tartjuk, hogy a gyerekünk még a fejlődés útján van, és csak a képességeihez mérten támasztunk felé elvárásokat, akkor sokkal könnyebben tudatosíthatjuk benne, hogy hiszünk abban, hogy meg tudja változtatni a viselkedését. És hogy mi ott vagyunk neki, hogy segítsük ezen az úton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top