Család

Lakókkal együtt adtak el egy önkormányzati bérházat Miskolcon

Az új tulajdonos egy helyi képviselő édesanyja nevén lévő cég, amelynek célja, hogy az értékes telek miatt minél előbb kitegye a bérlőket a házból, és lebontsa az épületeket.

A lakókkal együtt adott el egy önkormányzati bérházat Miskolc vagyonkezelő cége az egyik önkormányzati képviselő cégének. A vállalkozást később a képviselő 82 éves édesanyja nevére írták. Az új tulajdonos legfőbb célja, hogy a lakásokban a gyerekükkel és unokáikkal élő kisnyugdíjasok kiköltözzenek – írja a Magyar Nemzet.

A képviselő ráadásul az eladásról szóló döntésben is részt vett, mert az a bizottság határozott róla, amelynek ő is tagja. A cég áron alul szerezte meg az ingatlant, amelyet lakatlanul 21, lakottan 10,5 millió forintra értékeltek. Az ingatlan nem a rajta álló régi épületek miatt értékes, hanem mert kiváló helyen fekszik.

A cég tavaly márciusban kötbér ellenében vállalta, hogy egy éven belül elbontja az épületeket, ezért felszólították a lakókat a kiköltözésre. A vállalkozás megfizethetetlen 50-70 ezer forintos albérleteket ajánlott a lakóknak, miközben a lap által megkérdezett bérlők most 14 ezret fizetnek havonta.

A lakók jogi képviselője szerint több ponton is jogellenes az ügy. Egyrészt az önkormányzat nem szüntetheti meg önkényesen a bérleti szerződést, és nem adhatja át egy harmadik félnek a lakókat, akikről ráadásul hozzájárulásuk nélkül döntöttek. A piaci bérleti szerződéssel pedig kevesebb jog illeti meg őket, mint önkormányzati bérlőként.

Ezért a bérleti jog folytatását, cserelakást, vagy a céggel kötött szerződést megszüntetését kérik, akár a bíróságon is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top