Család

Így használják a digitális eszközöket a magyar diákok

A fiatalok harmada a tanórán is használja a mobilját. Van, amikor ez nem baj, hiszen egyre több a digitális tanár is, akik alkalmazásokat és más technológiai megoldásokat használnak az oktatásban. A Telekom Csoport digitális oktatást népszerűsítő játékot indít.

Szinte minden 16 éves diáknak van saját mobiltelefonja, közel harmaduk pedig használja a mobilt még tanórán is – derült ki a Magyar Telekom megbízásából a Kutatópont által készített országos, reprezentatív kutatásból. A felmérésben digitális eszközök és alkalmazások tanulást segítő használatát és az ezekben rejlő lehetőségeket vizsgálták.

A diákok több mint felének van saját laptopja, 36 százalékának tabletje, mobiltelefonnal pedig már a 14 éveseknek is 93 százaléka rendelkezik. A válaszadók közel felének van olyan tanára, aki digitális megoldásokkal színesíti a tanórát.

A diákok szerint a digitális tanárt onnan lehet felismerni, hogy mobilalkalmazásokat használ az órán, elektronikusan adja fel a házit, és érdeklődik a legújabb technológiai trendek iránt.

A fiatalok maguk is használnak alkalmazásokat: 26 százaléka ismer valamilyen tanulást segítő alkalmazást, a legnépszerűbbek a nyelvtanulást megkönnyítő applikációk. A diákok úgy látják, elsősorban a természettudományos tantárgyakat, például a matematika- vagy fizikaórákat lehetne a leginkább feldobni digitális módon.

 

A felmérésből kiderült, hogy a diákok szívesen használnák mobiljukat tanulásra is. Ezért a Magyar Telekom átalakította a Legyél Te is Informatikus! programját. A T-Systems Magyarországgal közösen idén olyan játékot hirdet, amely immár nemcsak az informatikát, hanem szélesebb körben a digitális eszközökben rejlő edukációs lehetőségeket népszerűsíti.

A 2018-as LEGYÉLTEIS! megmérettetésre középiskolás diákokból és mentortanárukból álló csapatok jelentkezhetnek, akik digitális eszközöket használva különböző tantárgyak mentén oldanak meg olyan feladatokat, ahol a tárgyi tudás és a kreativitás egyaránt számít.

A jelentkezés elindult, a négy diákból és egy tanárból álló csapatok április 29-ig regisztrálhatnak a Legyelteis.hu oldalon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top