Család

Megdöbbentő adat a házasságon kívül született magyar gyermekekről

Temeti a Pénzcentrum a hagyományos családmodellt, miután az Eurostat adataiból kiderült, hogy Magyarországon 2016-ban az újszülöttek fele házasságon kívül született.

Tizenkét év alatt nagy változás ment végbe a magyar családmodellben, követve az európai folyamatokat. A KSH szerint 2016-ban 93 ezer csecsemő született élve Magyarországon, az Eurostat szerint pedig a babák 46,7 százaléka házasságon kívül látta meg a napvilágot.

12 évvel ezelőtt, 2004-ben ez a mutató még csak 34 százalék volt, azaz minden harmadik gyerek született házasságon kívül.

A házasságon kívül született gyermekek aránya – Forrás: Eurostat

A magyar tendencia beleillik az európai mintába, 2004 és 2014 között az uniós átlag 32,1 százalékról 42 százalékra módosult.

A legtöbb házasságon kívüli gyermek Franciaországban látja meg a napvilágot, ahol 10 gyermekből 6 születik ilyen körülmények között, hasonlóan Bulgáriához, Szlovéniához vagy éppen Észtországhoz. Hasonló az arány Svédországban, Dániában, Portugáliában és Hollandiában is.

Ezzel szemben Görögországban 10 gyermek közül csak egy születik házasságon kívül, Horvátországban és Cipruson kettő, Lengyelországban pedig a gyermekek negyede.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top