Család
Szponzorált tartalom

Ilyen tollal soha ne írj alá szerződést!

Van olyan tinta, ami a hő hatására láthatatlanná válik. Figyelj oda, mivel írod alá a szerződéséket!

A tinta olyan festékoldat, amit szerben vagy vízben oldanak. Íráshoz és rajzoláshoz használják, a sűrűbb változatával pedig nyomtatnak. A tintáknak több összetevője is van, ezek befolyásolják a minőségét, és azt, hogy a tinta mennyire folyékony és hogy milyen színű, hogy néz ki az adott felületen. Bár első gondolatra ezek alapján úgy tűnik, hogy a tinta modern kori találmány, ez egyáltalán nem igaz, ugyanis már ötezer évvel ezelőtt feltalálták, mégpedig Kínában. Első körben képes lenyomatokat készítettek vele. Egyiptomban háromezer éve kezdték el alkalmazni. Az ókorban fakormot, lámpaolajat, állatbőrök zselatinját, zöldségeket és gyümölcsöket használtak az elkészítéséhez és a tintahal festékanyagát is felhasználták az előállításához.

Minden nép sajátos módon állította elő a tintáját. A legtöbbnek a korom volt az alapja, azt vízzel elegyítették és gumiarábikumot adtak hozzá. Az arabok mézzel sűrítették és ki is szárították az így kapott tintát, majd ha használni akarták, felhígították vízzel. A kínaiak halolajat kevertek hozzá. A tintáknak manapság több fajtája is ismert, elmondjuk, melyek a legnépszerűbbek.

tinta írásZselétinta

A zselétinta ugyan sűrűbb a folyékony tintánál, a használata kapcsán ez nem jár semmiféle jelentőséggel. Mivel a zselés tollak a színpaletta szinte minden árnyalatát le tudják fedni, sokan rajonganak a változatos készletekért. Csillogó, fém színű, sőt hő hatására láthatatlanná váló változatot is gyártanak a legkisebbek nagy örömére.  A hőérzékeny tinta a zselétinta új generációjának tagja, mely hő hatására láthatatlanná válik. A titka az, hogy a festék 60°C fölött átlátszó lesz. Ezt a toll végén lévő speciális gumi segíti, azzal kell felhevíteni a papírt. De fagyasztással vissza is lehet fordítani a folyamatot: -10°C alatt a tinta színe ismét láthatóvá válik. Figyelj oda, milyen tollal írsz alá egy szerződést, nehogy pórul járj!

Olajbázisú tinta

Az olajbázisú tintát a golyóstollakhoz használják. Mivel folyékony és lágy, gyorsan és kényelmesen tudunk vele írni. A minőségi golyóstollakban tintaszabályozó irányítja az egyenletes a tintaellátás.

Folyékony tinta

Ez a fajta tinta, ha megfelelő minőségű, páratlan folyékonyságot és ragyogó színeket eredményez. A folyékony tintát használó minőségi tollakban az áramlást ugyancsak tintaszabályozó irányítja, így az egyenletes ellátás az utolsó cseppig adott.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top