Család

Teljesen normális, ha meg akarod nyalni a kisbabád homlokát

Míg az emlősállatoknál magától értetődő, az emberek esetében furcsának tűnhet az újszülöttek nyalogatása, pedig teljesen természetes dolog.

Ludy Siqueira, a Senhoritas Fotografia fotósa díjat nyert az alábbi képpel, melyen anya megnyalja újszülött kisbabája homlokát. Bár akadnak, akik szerint az, ami a képen történik, furcsa, sőt egyesek szerint gusztustalan is, valójában teljesen természetes. 

Fotó: Ludy Siqueira/Senhoritas Fotografia

Az emlősállatok szülés után, illetve később is magától értetődő módon nyalogatják a kölykeiket, nem csupán azért, hogy megtisztítsák, de azért is, hogy semlegesítsék a szagát, ezzel megóvva őt a ragadozóktól, illetve hogy segítsék a szülővel való kötődés kialakulását és az utód szocializációját.

via Giphy

Az emberekben ugyanúgy megvannak ennek a viselkedésnek a gyökerei.

„Azóta fejlődünk, és nem érezzük többé szükségét a ragadozók távol tartásának. Más formában ösztönözzük a babáinkat, és más módszerekkel védekezünk azok ellen a dolgok ellen, melyek korábban arra kényszerítettek bennünket, hogy ösztönösen nyalogassuk a csecsemőiket” – magyarázta Flor Cruz dúla.

Manapság már csak a tibetieknél és az inuitoknál szokás az újszülöttek nyalogatása. Ugyanakkor más kultúrákban is rengeteg anya érez késztetést arra, hogy megnyalja a babája homlokát, ám ezt elnyomja magában, és helyette inkább megszagolja, megpuszilja, magához húzza a csöppséget. 

The Sun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top