Család

Legalább 20 ezer forintba fog kerülni az iskolakezdés, tankönyvek nélkül

Máris az iskolakezdés költségeiről szóló felméréssel riogat egy nagy játékáruház. Az iskolatáska nem csak nehéz lesz, drága is.

10 ezertől 30 ezer forintig terjed az alapvető iskolai eszközök beszerzésének költsége a Regio Játék felmérése szerint. Ilyesmire a válaszadók egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, szintén ennyien akár 20-30 ezer forintot is elköltenek egy gyerek esetében. A füzetet, tolltartót, írószereket a szülők kétharmada személyesen választja ki, egyharmada pedig az áruházi és online vásárlást kombinálja – olvasható az Adózóna összefoglalójában.

A legköltségesebb tétel az iskolatáska, ebből viszont nem kell minden évben újat venni. Idén az általános iskolába járó gyerekek 23 százaléka nem kap új iskolatáskát a felmérés szerint.

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

A tankönyvek beszerzése tovább drágítja az iskolakezdést, az ingyenes tankönyvek rendszere ugyanis nem minden iskolában működik. „A felmérésünk szerint ez tízből hat esetben valósul meg maradéktalanul. Ahol nincs díjmentes könyvosztás, ott jellemzően további 7-15 ezer forinttal (21 százalék) számolnak a szülők” – mondta el a Regio marketingvezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top