Család

Ezt tedd az iskolatáskába, hogy egészségesen és táplálóan induljon a szeptember (X)

Mindjárt itt az ősz, hamarosan kezdődik az iskola. Ilyenkor sokunknak kihívás átállni az új menetrendre, nem árt tehát mindent alaposan előre átgondolni. A gyerekek és a felnőttek időbeosztása, a különórák és a felelősségi körökkel való sakkozás mellett azonban sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni a legfontosabbról: nem elég ugyanis iskolába menet beugrani a sarki pékségbe, az egészséges, tápláló étkezésre is oda kell figyelni.


Indítsuk közösen a napot, reggelizzünk együtt!

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, alapvető feltétele annak, hogy kellő mennyiségű energiával kezdje a gyerek a napot. Keljünk inkább negyedórával korábban, készítsük elő a családi reggelit, és üljünk együtt asztalhoz, hogy jobban és persze szervezettebben induljon a nap! Ilyenkor is együnk sok rostot, fehérjét, gyümölcsöt!

Egy nagycsaládban különösen fontos, hogy mindenkire elegendő figyelem jusson. Bizony már abból kiderül, ki hogyan érzi magát, ahogyan az asztalhoz ül, az ételhez nyúl. Ilyenkor megkérdezhetjük a családtagokat, hogyan érzik magukat, mi az, ami esetleg bántja őket. A legjobb, ha már reggel el tudja mondani a gyerkőc, mi foglalkoztatja, legyen az jó vagy épp rossz érzéssel eltöltő dolog. Az sem baj, ha emiatt újra kell melegíteni a kakaót vagy az ételt, úgyis az a legfinomabb, amit anya vagy apa készít.

Eleget és egészségeset: mit tegyünk az uzsidobozba?

Minden szülő álma, hogy gyereke ne csak eleget, de egészségeset is egyen. A válogatós gyerkőcöknél azonban ez még nagyobb kihívás, így nem árt trükkökhöz folyamodni. Válogassuk ki együtt, mi kerüljön az uzsonnás dobozba, és ha időnk engedi, rendezzük el ízlésesen, tegyük vonzóbbá az ételt! Egy „mosolygós” szendvics, vicces figurákba rendezett étel még a legmakacsabbak étvágyát is meghozza.

Persze az alapanyagok legyenek egészségesek, rostokban és fehérjében gazdagok, hogy segítsék a gyerek izomzatának, csontjainak fejlődését, és támogassák az immunrendszert. Ha lehet, a csomag mindig tartalmazzon mosott szezonális zöldséget és gyümölcsöt. Az uzsonnamenün jó, ha ott van a natúr joghurt, a teljes kiőrlésű pékáru és az egészséges nassolnivaló is.


Egészséges nassolás: nem atomfizika

Ha a gyerek édesszájú, akkor sem kell kétségbeesni, a folyamatos csokievésnek és az émelyítően édes kekszeknek is van alternatívája. Ehhez sok helyen kaphatunk hasznos tippeket, ezért is jelöli például az Auchan külön, kék, szív alakú emblémával a táplálkozási szakértők és orvosok által ajánlott élelmiszereket, így segítve a vásárlók döntését a mindennapokban.

Az élet kék program keretében szigorú kritériumok mentén választották ki a szakértők azokat a termékeket a kínálatból, amelyek az egészséges étrendbe jól beilleszthetők. A program egyébként nemcsak a nassolásban segít, hanem abban is, hogy könnyen, mindössze néhány alapvető szabályra odafigyelve, és mindennek tetejébe költséghatékonyan állíthassuk össze a gyerek egészséges étrendjét.

Folyadék, folyadék, folyadék

A rendszeres folyadékbevitel is elengedhetetlen a mindennapokban, ezért nem maradhat ki az iskolatáskából a legalább fél literes ásványvizes palack vagy a gyerek kedvenc szuperhősével matricázott, újratölthető kulacs. Bár sokan szeretik, próbáljuk meg kiiktatni az étrendből a cukros és szénsavas üdítőitalokat, és inkább vízzel hígított, frissen préselt gyümölcslével bírjuk ivásra gyerekeket.

Segítse Ön is a nagycsaládokat!

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és az Auchan közös gyűjtőakciót indított, melynek keretében a vásárlók írószerekkel, tanszerekkel támogathatják a nagycsaládosokat. A pluszban megvásárolt termékeket szeptember 2-ig lehet leadni az Auchan áruházak erre kijelölt pontjain, a felajánlások mellé pedig rövid üdvözlő üzenetet is mellékelhetnek az adományozók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top