Család

Tanévkezdés hitelből?!

Nézelődöm a hipermarket sportosztályán, és megakad a szemem egy plakáton: mackóruha hat havi részletre. Oké, ezt a fajta szabadidő- vagy tréningruhát nem szokás a mackóruha kategóriába sorolni, mert márkás, drága és rózsaszín, de azért álljon már meg a menet egy pillanatra!

Miért kéne eladósodni egy tini tréningruha miatt?! Tudom a választ, mert én is látom az árakat. Elképesztően komoly terheket ró a családokra a tanévkezdés. És bár nem biztos, hogy a rózsaszín jogging valóban a legszükségesebb tanfelszerelés, de annyi más meg igen, amiből pillanatok alatt összejön egy minimálbérnyi összeg két gyerek esetén. Hiába kampányol a kormány az ingyenes tankönyvekkel, amikor a többi kiadás olyan magas, hogy sokan vagy hitelt vesznek fel augusztusban, vagy húsvét körül elkezdenek spórolni az évkezdésre.

Talán az első osztályosoknál a legnagyobb a kiadás, ott sok olyasmire is szükség lehet, ami nem volt addig a családnak, de több évre jó lehet.

  • Íróasztal, hozzá egy gurulós szék és íróasztal lámpa: átlagosan 30.000 forint.
  • Jó iskolatáska, ami nem teszi tönkre a gyerek gerincét: átlagosan 10.000 forint.
  • Tolltartó, tollak, ceruzák, rajzfelszerelés: átlagosan 15.000 forint.
  • Tornafelszerelés, tornazsák: átlagosan 5000 forint.
  • Benti váltócipő, szabadidőruha: átlagosan 8000 forint.
  • Füzetcsomag: átlagosan 3000 forint.
  • Extra kiadás, amit a tanítónéni kér, pl. két csomag fénymásoló papír és tisztasági csomag: átlagosan 4000 forint.

Ez eddig 75.000 forint, természetesen gyerekenként. Semmi extra, semmiből nem a legdrágább.

tanévkezdés költségek hitel

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Természetesen tanulhat a gyerek az étkezőasztalnál is, és világíthat neki a holdvilág közben, de azért az európai minimumot várjuk már el magunktól, ha lehet!

Akik szerencsések, idén még kaphatnak iskolakezdési támogatást a munkáltatótól is, ez azonban csak adható, nem kötelező juttatás. Az önkormányzatok is megpróbálnak segíteni a családokon, településtől függően 5-30.000 forintig támogathatják az iskolakezdés terheit gyerekenként, jellemzően inkább 5-10 ezer forint közötti összeggel. Aki kistelepülésen, szegényebb önkormányzat mellett neveli gyermekét és munkanélküli, vagy olyan munkáltatónál dolgozik, aminek nincs módja ezzel a juttatással segíteni a munkavállalóit, annak mindent saját erőből kell megoldani.

A költségeken persze lehet csökkenteni és mindenből a legolcsóbbat vásárolni, de én még olyan családdal nem találkoztam, ahol erőn felül ne költöttek volna ezekre a dolgokra. A legtöbb helyen bekerül a kosárba a szép iskolatáska, a kiszemelt tolltartó és a vagány tornacipő. Lehet, hogy a grafitceruzák már nem háromszög alakúak és nehezebb a kis hatéves ujjaknak jól megfogni őket és valószínű nem a legmenőbb huszonnégy színű zsírkrétát kapja rajzórára a gyerek, csak az alap hatszínűt, de a szülők megveszik, ami szükséges.

Ahol akkora a szegénység, hogy például nagyobb városba elutazni sincs módjuk a szülőknek bevásárolni, ott önkéntes civilek végzik az önkormányzatok munkáját, és adományokból vásárolt iskolakezdési csomagokkal segítik a rászorulókat. De nem ritka az sem, amikor a szülők vásárolnak meg valamit az egyik szegényebb osztálytársnak névtelenül, vagy a tanítónéni, a szülők engedélyével az osztálypénzből.

De nem kéne ennek így történnie! Magyarországnál gazdagabb országokban is nagyon sok minden ingyen, alanyi jogon jár a gyerekeknek, hiszen az oktatás kötelező, nem választható elfoglaltság. A tankönyveken felül az összes füzet, a ceruzák, tollak, rajzfelszerelés, sőt még a tablet vagy a laptop is ingyenes, amit használni kell a tanuláshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top