Család

Ingatlanspekulánsok Mekkájává teszi Debrecent az épülő BMW-gyár

Egy hónapja jelentette be a BMW, hogy új gyárának helyszínéül Debrecent választotta, azóta az ingatlanárak 10 százalékot emelkedtek a városban, és még messze nincs vége a drágulásnak.

Amióta a BMW július végén bejelentette, hogy autógyárat épít Debrecenben, emelkedésnek indultak az árak az ingatlanpiacon. A Házbank.hu az elmúlt néhány hét alatt már mintegy 10 százalékos áremelkedést mért, elemzésük szerint a következő egy év alatt mintegy 5-7 százalékos emelkedés várható még a debreceni lakáspiacon.

A cég szerint az igazi árrobbanás az üzem megnyitása előtti 3 hónapban várható, amikor már elindul a próbatermelés, és a munkavállalók számára lakást kell találni, ami hosszabb távon is hat majd az albérletek árára.

Debrecenben a lakóingatlanok négyzetméterára öt év alatt mintegy 20 ezer forinttal emelkedett, 2017 végén átlagosan 295 ezer forintért lehetett eladni egy négyzetmétert. Az albérletárak – jelentős egyetemi város lévén – ennél markánsabban nőttek, 2017 végére meghaladták a 2000 forintot négyzetméterenként, szemben a 2010-es 1400 forinttal. Az árak azóta tovább nőttek, és idén augusztusban már 2120 forintot tettek ki.

A BMW 8 tanulmányautó a 45. Tokiói Autószalonon 2017. október 25-én (MTI/EPA/Ota Kijosi)

A debreceni lakáspiacon a bejelentés előtt négyzetméterenként 330-340 ezer forint volt az átlagár, majd a BMW-gyár építéséről nyilvánosságra hozott hír után emelkedett, a jobb helyeken lévő lakásoknál néhány nap alatt elérte a 340-350 ezer forintot, majd a 360-370 ezer forintot.

Kövesdi Marcellt, a Házbank.hu tulajdonos-ügyvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy nem árt az óvatosság, mivel a lakásokat ilyen helyzetekben a tulajdonosok automatikusan elkezdik túlárazni. Ebből pedig szerinte az következik, hogy a piaci árak néhány hónap múlva visszaesnek, igaz, a tapasztalatok szerint az árszínvonal mindenképpen magasabban áll meg, mint a beruházás bejelentése előtti időszakban volt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top