Család

Öt magyar szülőből csak egy tesz félre, hogy gyerekének jobb legyen

A magyar szülők ötöde tesz csak pénzt félre azért, hogy gyermekük jobb esélyekkel induljon el a felnőtté válás útján. A középiskolai tanulmányokat a legtöbben még támogatják, de az egyetemi éveket már kevésbé.

Hiába tartja a magyar szülők 85 százaléka az egyik legfontosabb dolognak, hogy jó anyagi feltételekkel indítsa gyermekét az életbe, mégis csupán 20 százalékuk tesz félre erre pénzt. Tízből kilenc szülő szerint akár lemondások árán is, de fedezni kell a gyerekek középiskolai tanulmányait. Azt már kevesebben gondolják úgy, hogy az egyetemi évek finanszírozása is a család feladata.

Az OTP Bank öngondoskodási index idei adataiból kiderül, hogy a szülők kétharmada szerint a különórák, a barátokkal közös programok, kirándulások, koncertek anyagi támogatása szintén kötelessége a szülőknek.

Nem úgy a gyerekek hosszabb távú céljainak finanszírozása, mint a saját autó vagy saját lakás vásárlása. Ezeket csak a szülők fele venné meg gyerekeinek, mint ahogy az esküvő költségeit is csak minden második szülő vállalná át.

A megkérdezettek 57 százaléka szerint ameddig a szülő megteheti, támogatnia kell a gyereket, 41 százalék szerint ez függ a gyerek életkorától, társadalmi helyzetétől is. Jellemzően az előbbi nézet inkább a magasabb végzettségű és jobb vagyoni helyzetű válaszadókra jellemző.

MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top