Család

Tilos lesz verni a gyereket Franciaországban

Sok vitát szül a bíróságokon, hogy mi fér még bele, de most szigorítottak a törvénykezésen.

Elsöprő többséggel, 51-1 arányban szavazták meg a francia parlamentben azt a törvénymódosítást, amely szigorúbban büntetné a gyereküket megverő szülőket. A törvény most a felsőház elé került.

Korábban többször is megpróbáltak hasonló törvényt elfogadtatni, mert a törvényjavaslat támogatói szerint a francia szülők körülbelül 85 százaléka használja még mindig a testi fenyítést mint büntetést. A gyerekek elleni erőszak természetesen eddig is tilos volt, de egy bizonyos határig a törvény engedélyezte a szülőnek a fizikai fenyítést. A bíróságokon rendszeresen vitát kavart az egyes ügyekben, hogy mire van joga a szülőnek.

Testi fenyítés (forrás: savethechildren.mx)

A múlt héten egy család négy tagját tartóztatták le, miután halálra vertek egy kilencéves gyereket Mulhouse-ban. A rendőrség azt mondta a helyi sajtónak, hogy a fiú nem volt hajlandó elvégezni a házimunkát, ezért verték agyon egy seprűnyéllel.

A törvényjavaslat egyik támogatója szerint a cél a szemléletváltás lenne. Ha a felsőházban is elfogadják a törvényt, Franciaország lenne az 55. állam, ahol büntetik a gyerekek testi fenyítését.

(BBC via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top