Család

Így készítheted fel a gyereket legjobban az életre

A túlóvás helyett adj a gyerek kezébe olyan eszközöket, amikkel szárnyalni tud majd!

Minden szülőben ösztönösen működik az, hogy meg akarja védeni a gyermekét mindentől. Ez természetes, csak ha túlzásba esünk vele, akkor többet ártunk, mint használunk. Fontos, hogy hagyd a gyereknek, hogy néha megtapasztalja, milyen az, amikor kockáztat és elbukik, vagy hogy mit tegyen, ha hibázik. Biztonságos környezetben, úgy, hogy közben ott vagy neki támaszul, ezzel adhatod a legjobb eszközt neki ahhoz, hogy később szárnyalni tudjon.

Így készíted fel a gyereket leginkább az életre:

Türelem!

Ne rohanj egyből megmenteni a gyerekedet, ha nincs közvetlen veszélyben. Ha látod, hogy mindjárt leesik a mászókáról, akkor persze szaladj oda, de nem kell például rögtön beleszólni, ha vitája akad a játszótéren egy társával. Ha hagyod, hogy egyedül oldja meg a problémáit, akkor fogja megtanulni, hogy a tetteinek pozitív vagy negatív következményei vannak.

gyerek életre nevelés

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Legyél vele nyitott és őszinte!

Beszélgess a gyerekkel rendszeresen csak úgy, a kötelező körökön kívül. Mesélj neki a saját életedről és olyan dolgokról, amikről most már tudod, milyen jó lett volna, ha neked elmondják gyerekkorodban. Magyarázd el a történeteiden keresztül, hogy egyes helyzetekből mit tanultál, milyen tapasztalatokat szereztél a hibáidból.

Vond be a gyereket a pénzügyekbe!

Engedd, hogy bepillantást nyerjen a gyerek abba, hogy miből él a család. Vásárláskor magyarázd el, hogy melyik árucikk mennyibe kerül, és hogy ennyi pénzért mennyit kell dolgoznod. Tanítsd meg, hogyan kezelje a zsebpénzét, válasszátok ki együtt, mire éri meg spórolni. Így segítesz neki, hogy értékelje és helyén kezelje majd felnőttkorában a pénzt.

Legyél pozitív példa a gyermeked számára, és segíts neki azzal, hogy lehetőséget adsz, hogy megoldja egyedül a problémáit, és tanuljon a saját hibáiból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top